2021 Europees jaar van het spoor

De Europese Commissie heeft voorgesteld om 2021 uit te roepen tot het Europees Jaar van het Spoor, omdat dit een aantal belangrijke verjaardagen voor het spoor is: de twintigste verjaardag van het eerste spoorwegpakket van de EU, de 175ste verjaardag van de allereerste spoorverbinding tussen twee EU-hoofdsteden (Parijs-Brussel), evenals 40 jaar TGV en 30 jaar ICE.

Hoewel het besluit nog niet formeel is genomen of gecommuniceerd, is het duidelijk dat het binnenkort zal worden gecommuniceerd. EFAITH volgt het dossier op de voet en publiceert de reeds beschikbare informatie op haar website.

De voornaamste bedoeling van de Europese Commissie is bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal op het vlak van vervoer. Met een reeks evenementen, campagnes en initiatieven zal het spoor in 2021 worden aangeprezen als een duurzame, innovatieve en veilige vervoerswijze. Daarbij zullen de voordelen van het spoor  voor de bevolking, de economie en het klimaat worden benadrukt, evenals de resterende uitdagingen om tot één echte Europese spoorwegruimte zonder grenzen te komen.       

Het is dus geen campagne waarbij de geschiedenis en het erfgoed van de spoorwegen centraal staat. Maar vanuit EFAITH willen we, samen met onze leden, partners en contacten, ook duidelijk maken welk de impact was van spoorlijnen op het sociaal, economisch en politiek weefsel en gebeuren in Europa vanaf de jaren 1840. En op welke wijze het erfgoed daarvan ook vandaag een impact heeft op de identiteit van regio’s en gemeenten.

Meer informatie

De agenda is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch kunnen er fouten insluipen of evenementen last minute wijzigen. Daarom raadpleeg je best altijd de website van de organisator om er zeker van te zijn waar en wanneer het event precies plaatsvindt en om je eventueel vooraf in te schrijven. Een fout gevonden of organiseer je zelf een event dat hier thuishoort? Stuur dan een bericht naar bart@hullabaloo.be.

Andere niet te missen evenementen

Tot26september
Industriemuseum
Expo Industriemuseum: Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie
23mei
Raversyde
Bunkerdag
12september
Vlaanderen
Open Monumentendag 2021

Advertenties

In de kijker

Het mijnverleden van Sardinië

Komende evenementen over industrieel erfgoed in de agenda

Fietsen en wandelen over oude spoorlijnen via het RAVeL-netwerk

Leisteengroeves uitgeroepen tot werelderfgoed?

De verdwenen betoncentrale aan het Handelsdok in Gent

Kolenwasserij van Beringen

© 2003-2021 hullabaloo.be