Getuige van mislukte industrialisering Aan de voet van de heuvelgordel rond Siniscola in Sardinië spreiden zich de resten uit van de marmer- en granietfabriek Aurora uit.
Boomse steenbakkerijen De Rupelstreek telde op het einde van de 18de eeuw meer dan 100 steenbakkerijen, maar de opkomst van beton en de mechanisering luidden in de jaren 60 de zwanenzang in.
Verlaten baksteenfabriek Een halve eeuw geleden zijn de ovens gedoofd van deze baksteenfabriek. Toch slingeren nog duizenden bakstenen, buizen en raamkozijnen rond in de verlaten werkplaatsen.
Oude steengroeve in Gesves Honderd jaar geleden telde Gesves nog zeven steengroeven, vandaag blijft daar niet veel meer van over. Alleen in de groeve van Bizonzon vind je nog sporen terug van de steenwinning.
Cementindustrie Rüdersdorf De wieg van de Duitse kalk- en cementindustrie staat in Rüdersdorf, waar de grootste kalksteengroeve van Centraal-Europa ligt.
De geest van de Pyreneeën In de jaren 50 opent in het hart van de Pyreneeën een cementfabriek. De steengroeve ligt er op een boogscheut van, de steenkool komt van de nabijgelegen mijnen van Malpàs. Wat kon er misgaan?
Voor vorst en vaderland Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op de Troonplaats, Brabo in Antwerpen en Manneken Pis: een voor een bronzen monumenten die de "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" heeft gegoten.
Mergelgroeve bij Maastricht Net geen honderd jaar nadat ENCI kalksteen begon te winnen uit de Sint-Pietersberg, wordt de groeve teruggegeven aan de natuur.
Gevel van een oude feestzaal "Bien travailler, bien s'amuser" luidt het devies op de gevel van de feestzaal van glasfabriek Fauquez.
Bedreigde betoncentrale in Gent Veertig jaar lang gulpte beton uit de enorme silo's van de betoncentrale van Inter-Beton aan het Handelsdok in Gent, maar begin 2009 stuurde Inter-Beton de fabriek op pensioen.
Leegstand op een kalksteenberg Het Supramontegebergte in Sardinië is niet alleen bezaaid met sporen van onze voorouders uit het Mesolithicum en het Neolithicum, ook de moderne mens heeft er zijn stempel gedrukt.
Een geflopte leisteengroeve Al anderhalve eeuw is deze oude leisteenfabriek in Wales werkloos. Slechts 15 jaar lang werd er leisteen geproduceerd: een commerciële flop anno 1850.
Wales gaf de wereld zijn daken Eeuwenlang klopten en boorden steenhouwers leistenen los in de steengroeves van Wales, zoals in Dinorwic. Dit was ooit de tweede grootste leisteengroeve ter wereld.
Leisteenontginning in de Ardennen De flank van het bos van Cul du Mont is bezaaid met ruïnes van de leisteengroeve Linglé.
Verlaten groeve in Snowdonia "Welsh Slate" domineerde vanaf 1850 de noordwestelijke economie van Wales. In tientallen groeves werd leisteen losgekapt, zoals in het kleinere Rhos, op een flank van de Moel Siabod-berg in Snowdonia.
Het einde van Boch Keramis Een blauw gebloemd servies van Boch uit La Louvière stond jarenlang met stip op één op huwelijkslijsten. Maar na een stoet van overnames ging de keramiekfabriek in 2011 definitief kopje onder.
Pannenfabriek du Littoral Aan het kanaal Kortrijk-Bossuit prijkt sinds 1924 de pannenfabriek Céramique et briquetteries méchaniques du Littoral.
De eenzame pijler Naast de Oosterscheldekering in Nederland staat een 30 meter hoge, betonnen pijler er een beetje verloren bij.
Ontvoeringen en kalk in Sardinië Een kalkstenen massief van twintig kilometer lang: meer was er niet nodig om kalkfabrieken en steengroeven naar het eiland Sardinië te lokken.
Steenbakkerij bomvol industrieel erfgoed Joseph Dumoulin stampt in 1920 de steen- en buizenfabriek Dumoulin uit de West-Vlaamse klei. Aan de productie van zo'n 3.000 stenen per dag komt in 1975 een einde.