Klinkeroven van ENCI

ENCI

Mergelgroeve bij Maastricht

Net geen honderd jaar nadat ENCI kalksteen begon te winnen uit de Sint-Pietersberg, wordt de groeve teruggegeven aan de natuur.

18 augustus 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

ENCI, voluit Eerste Nederlandse Cement Industrie, begon in 1926 met de mergel of kalksteen op te graven uit de Sint-Pietersberg.

Het cementbedrijf was daarmee zeker niet de eerste: al eeuwenlang werd de mergel via ondergrondse tunnels uitgezaagd. Via Maastricht Underground kan je die oude, kilometerslange gangen verkennen.

Alleen pakte ENCI het anders aan: in plaats van in tunnels te klauteren, groef het de berg af om de mergel bloot te leggen.

Ovens

ENCI verwerkte de kalksteen tot cement door het in ovens te verhitten. Tot vorig jaar. Op 1 juli 2018 werd de mergelwinning stopgezet.

De cementproductie blijft wel bestaan: voortaan importeert het klinkerstenen uit het Belgische Antoing om het te vermalen tot allerlei soorten cement.

Zwemverbod

In april 2017 gooide de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied de deuren open voor het grote publiek. Het werd een complete overrompeling.

De natuurlijke zwemplas lokte duizenden bezoekers en na twee maanden werd de groeve gesloten vanwege parkeerproblemen, vandalisme en zwerfvuil.

Pas een jaar later waren bezoekers terug welkom, maar zwemmen is nu verboden.

Dino's

De groeve werkt ook als een magneet op geologen omdat het interessante gesteenten, zoals vuursteen, verbergt.

Niet zelden komen ook fossielen uit het Krijt bloot te liggen, zoals het skelet van een mosasaurus of een prognathodon, een uitgestorven reuzenhagedis.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Nieuw boek "Atlas van Vergeten België"

2021 Europees jaar van het spoor

Het hoofd van Lenin

Ontdek oude stroomcentrales

Stad Gent wil betoncentrale na de zomer slopen

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be