Een industrieterrein dat sinds midden de 19de eeuw een van de oudste gasfabrieken van België huisvestte, wordt vertimmerd tot een nieuwe stadswijk in Gent.

Gasometer Schöneberg
Tot halfweg de 20ste eeuw stootte je in elke stad op een gasmeter. Nu zijn die metalen skeletten grotendeels verdwenen uit het straatbeeld.
24 september 2019
Tenzij ze bewaard worden als monument, zoals dit 78 meter hoge exemplaar in de Berlijnse wijk Schöneberg.
Hier bouwde het gasbedrijf in 1854 een gasfabriek. De Pruisische hoofdstad barstte namelijk uit haar voegen, vandaar dat de stad uitzwermde naar het grondgebied Schöneberg.
Zo werd Schöneberg de eerste stadswijk van Berlijn die over een eigen gasnet beschikte.

De gasfabriek werd stelselmatig uitgebreid. Zo werd in 1910 deze constructie erbij geploft, waarin maar liefst 160.000 kubieke meter gas kon opgeslagen worden dat geproduceerd werd uit kolen.
De gasmeter hoorde zo bij de drie grootste exemplaren van Europa. Tot in 1995 bleef de constructie in gebruik, waarna de toren bewaard werd.

Kantoren
In 2021 deed de eigenaar van de gashouder plannen uit de doeken om de binnenkant van de stalen constructie vol te bouwen met een kantoorblok, een investering van 200 miljoen euro.
- Alle info op Berlin-gasometer.de
EUREF-Campus 17, Berlijn (Duitsland)
De gasmeter ligt op wandelafstand van het S-Bahnstation Berlin-Schöneberg.
Tijdens de zomermaanden kan je de 420 trappen van de gasometer beklimmen. De tours vinden 's avonds plaats op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Vrijdag en zaterdag zijn er ook 's namiddags rondleidingen.
Vooraf boeken is verplicht. Boven vang je best wel wat wind, waardoor een mogelijke beklimming onderhevig is aan de weersomstandigheden.
Advertenties