Gracht tegen Duitse tanks Een 33 kilometer lange gracht zigzagt van Stabroek tot aan het Albertkanaal in Antwerpen. Wat op het eerste gezicht op een reepje natuur lijkt, was oorspronkelijk bedoeld om Duitse tanks staande te houden.
Ruïnes bad- en ketelhuis Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.
Ballonnen boven Brussel In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog bouwde het Belgische leger haar luchtmacht uit.
Reuzekanonnen bij Wissant Net onder Wissant, in Audinghen, gaan we op zoek naar de Batterie Todt. De zware kanonnen in deze vier kanjers hadden een bereik van 55 kilometer, net ver genoeg om Engeland te treffen.
Ronddraaiende schietkoepel In de duinen van Fort Vert, dicht bij Calais, vertimmerde de Duitse "Organisation Todt" tijdens de Tweede Wereldoorlog een Franse artilleriebatterij.
Puinstort op het strand Scheefgezakte bunkers, losgeslagen funderingen, ingestorte muurtjes: het strand tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote lijkt wel een stortplaats van bunkers.
Ruïnes verlaten sanatorium Beelitz Eind 19de eeuw hield de longziekte tuberculose lelijk huis in Berlijn. Daar zagen ze de besmettelijke patiënten liever gaan dan komen. Aan de rand van Berlijn werd daarom in 1898 het sanatorium Beelitz Heilstätten opgetrokken.
Opgeblazen viaducten De eerste trams ratelden in 1935 over het viaduct van Bohan. Eindelijk, want de plannen lagen als sinds 1913 klaar.
Bunkerstad Wünsdorf De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.
Luna-bunker In de Schönholzer Heide strekt een 40 meter lange bunker zich uit tussen de bomen: het laatste spoor van het concentratiekamp Luna.
De verboden stad van de Sovjets In 1994 trekken de laatste Russische soldaten zich terug uit de verboden stad in Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.
Oorlogswaanzin in Noord-Frankrijk Een bunker hier, een lanceerplatform daar: het Duitse leger spaarde tijdens de Tweede Wereldoorlog kosten noch moeite om de Noord-Franse kustlijn te versterken tegen mogelijke aanvallen.
Nationaal-socialistische tempel Te midden van Berlijn, op de grens tussen Kreuzberg en Neukölln, prijkt al zeventig jaar een door de nationaalsocialisten gebouwde tempel ter ere van de gesneuvelde soldaten uit WOI.
Een toren in een weide Een betonnen ventilatietoren te midden van een weide is het enige wat de aanwezigheid van het fort de Boncelles verklapt in Seraing.
Ruïnes van een Nederlands fort Tweehonderd jaar heeft het Luikse Fort de la Chartreuse op de teller. Daarmee maakte het zowel de Belgische onafhankelijkheid mee als de Duitse machtsgreep tijdens de twee wereldoorlogen.
Het oninneembare fort Met zijn 17 aan elkaar geknoopte bunkers werd het fort van Eben-Emael als oninneembaar beschouwd. Of zo dacht het Belgisch leger er toch over.
Hitlers 22 dagen in België Als een roedel wolven bezetten Adolf Hitler en zijn legerstaf in 1940 het Belgische dorpje Brûly-de-Pesche, vlak bij de grens met Frankrijk.
Hitlers megalomane nazihotel KdF Prora In 1935 gaf Adolf Hitler het startsein voor de bouw van een megalomane vakantiekolonie in Prora, op het Duitse eiland Rügen.
Geheime V2-fabriek in Frankrijk Een 5 meter dikke, betonnen koepel beschermt het door dwangarbeiders in 1943 uitgegraven onderaardse complex voor de opslag en lancering van Duitse V2-raketten.
Le Blockhaus d'Eperlecques Diep verstopt in de bossen van Eperlecques bouwde het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog een montage- en lanceerbasis voor V2-raketten.
Tanks op de heide Op een boogscheut van het Duitse Aken ligt Brander Wald, een heide en militair gebied waar je wrakken terugvindt van Amerikaanse tanks.
Mulberryhaven van Arromanches Op 6 juni 1944 landen geallieerde troepen op de kusten van Normandië. D-Day betekent de ondergang van het nazi-rijk en het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De chaotische vlucht van het Britse leger uit Duinkerke De kaskraker Dunkirk vertelt het verhaal van de tumultueuze vlucht van meer dan 300.000 Britse, Franse en Belgische soldaten uit Duinkerke bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Bloedbad van Oradour-sur-Glane Zaterdag 10 juni 1944, luttele dagen na de landing van de geallieerden in Normandië. Majoor Diekmann en zijn Waffen SS'ers marcheerden kort na de middag het Franse dorpje Oradour-sur-Glane binnen.
Peenemünde: V2-laboratorium Van september 1944 tot maart 1945 vuurden de Duitsers in een wanhoopspoging meer dan 3000 V2-raketten af op Londen en Antwerpen.
Resten van de Duitse Westwall Waar de Vennbahn door het Duitse Lammersdorf snijdt, bots je op een rij betonnen drakentanden.
Een als kerktoren vermomde bunker Met een vuurleidingspost in de vorm van een kerktoren vlakbij Oye, zette het Duitse leger de geallieerden op het verkeerde been.
Sovjetmonumenten in Berlijn In elke wijk van Berlijn stoot je nog op Russische gedenkplaatsen voor de soldaten van het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.
Bommen voor het Duitse leger In 1876 richtte Max Duttenhöfer de springstoffabriek "Düneberger Pulverfabrik" dichtbij de Duitse stad Hamburg op, waar tijdens beide wereldoorlogen buskruit en andere springstoffen van de band rolden.
Verdwenen steunpunt in Wissant Op het hemelsbrede strand zijn de betonnen steunpunten van de Atlantikwall in 2013 weggehaald.
Testgebied Duitse leger Vanaf 1928 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog testte het Duitse leger, diep verstopt in een uithoek van het land, vliegtuigen, water- en amfibievoertuigen.
Geheime V1-basis in Proven Onder de kruinen van het Canadabos in Poperinge schuilt een geheime V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Nutteloze V1-lanceerbasis De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).
Ondergrondse V3-basis In Mimoyecques, aan de rand van Calais, groeven dwangarbeiders vanaf september 1943 een reusachtig ondergronds tunnelcomplex uit.
Bunkers tussen de koeien Landinwaarts, tussen een kudde Westendse koeien, huist de veldbatterij Bamburg, een onderdeel van de Duitse Atlantikwall.
1.000 bommen en granaten In juli 1939, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbarst, komt in "Werk Tanne" de productie van springstoffen op kruissnelheid.
Radarantenne van de Duitse Wehrmacht Met een nieuw snufje kan het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de vijandelijke vliegtuigen nauwkeurig volgen.
Zwemmen in de verboden stad De boog kan niet altijd gespannen staan voor de Russische soldaten die tijdens de Koude Oorlog in de verboden stad Wünsdorf bivakeren. In de zuidelijke vleugel van het "Haus der Offiziere" bevindt zich een binnenbad en sauna.