Ruïnes van de abdij van Villers In de vallei van de rivier de Thyle stroomde een groepje monniken in 1146 samen om de abdij van Villers uit de grond te stampen.
De eerste petroleumhaven van België Via de Antwerpse haven druppelde de eerste Amerikaanse olie in 1863 Europa binnen, de Antwerpse petroleumindustrie vestigde zich tussen het Zuid en Hoboken.
Gracht tegen Duitse tanks Een 33 kilometer lange gracht zigzagt van Stabroek tot aan het Albertkanaal in Antwerpen. Wat op het eerste gezicht op een reepje natuur lijkt, was oorspronkelijk bedoeld om Duitse tanks staande te houden.
Verlaten kazerne langs de Zenne Een verlaten militair domein in Vilvoorde vindt deze zomer zijn tweede adem. De gemeente Vilvoorde organiseert er concerten en workshops, in september strijkt het Horst Festival er neer.
68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken Maak kennis met 68 architecturale parels, sporen van de industriële revolutie, uitgerangeerde treinen en vakantieparadijzen die uit ons geheugen gewist zijn.
Ballonnen boven Brussel In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog bouwde het Belgische leger haar luchtmacht uit.
Betonnen kolos: viaduct van Born In het dorpje Born stampte het Duitse leger in 1916 in amper 8 maanden tijd een 285 meter lang viaduct uit de grond.
Blegny mijn, het zwarte goud in Luik De mijn van Argenteau-Trembleur in Blegny is het laatste bastion van de Luikse steenkoolindustrie. In 1980 sluit Argenteau-Trembleur voor de derde keer in haar bestaan de poorten, dit keer definitief.
Boomse steenbakkerijen De Rupelstreek telde op het einde van de 18de eeuw meer dan 100 steenbakkerijen, maar de opkomst van beton en de mechanisering luidden in de jaren 60 de zwanenzang in.
Verlaten baksteenfabriek Een halve eeuw geleden zijn de ovens gedoofd van deze baksteenfabriek. Toch slingeren nog duizenden bakstenen, buizen en raamkozijnen rond in de verlaten werkplaatsen.
Oude brouwerij in bierstad Brussel Brussel is niet voor niets de hoofdstad van bierland België. Langs het kanaal schieten kleine en grote brouwerijen vanaf het einde van de 19de eeuw als paddenstoelen uit de grond.
Opgeblazen viaducten De eerste trams ratelden in 1935 over het viaduct van Bohan. Eindelijk, want de plannen lagen als sinds 1913 klaar.
Oude steengroeve in Gesves Honderd jaar geleden telde Gesves nog zeven steengroeven, vandaag blijft daar niet veel meer van over. Alleen in de groeve van Bizonzon vind je nog sporen terug van de steenwinning.
Draaischijf van de Grand Central Belge In 1863 opende de Grand Central Belge de poorten van een fors uit de kluiten gewassen werkplaats in de schaduw van het station van Leuven.
Oude scheepshelling in Rupelmonde Het Waasland was ooit een broeinest van scheepswerven. De laatst actieve werf, de Chantier Naval de Rupelmonde, sloot in 1996 de deuren.
De mislukte sloop van Marly De Cokeries de Marly zag in 1930 het levenslicht langs het kanaal in Neder-Over-Heembeek.
Koude Oorlog onder de Kemmelberg In 1954 trok het Belgisch leger een bunker op aan de voet van de Kemmelberg, het uiterst geheime commandocentrum zou het hoofdkwartier van het leger vormen in geval van crisis of conflict ten tijde van de Koude Oorlog.
Voor vorst en vaderland Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op de Troonplaats, Brabo in Antwerpen en Manneken Pis: een voor een bronzen monumenten die de "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" heeft gegoten.
Dadipark, waar kinderen de koning waren "Welkom in Vlaanderens fantasierijkste speelpark, waar kinderen nog steeds de absolute koning zijn", zo verwelkomde het Dadipark zijn gasten tot het in 2003 voor het eerst in zijn geschiedenis op slot bleef.
Mouterij De Wolf Cosyns in Aalst Graan- en hophandelaar Jean-Louis De Wolf startte in 1790 met de mouterij "De Wolf-Cosyns" in hartje Aalst.
Doek valt voor Sonart Studio's van de BRT Bingewatchen deden je grootouders in de jaren 60 met de rechtbankserie "Beschuldigde, Sta op." Elke bijna 2 uur durende aflevering werd ingeblikt in de tot televisiestudio gepromoveerde bioscoop Sonart Studio. Maar hoe kwam de BRT daar terecht?
20 jaar leegloop uit havendorp Doel Het polderdorpje Doel ligt op de linkeroever van de Schelde en wordt omsingeld door de kerncentrale van Doel en het nieuwe Deurganckdok dat in 2005 in gebruik genomen werd.
20 jaar later: het nutteloze douanecomplex 620 kilometer grens scheidt ons land van Frankrijk. Een grens die je nu achteloos kunt oversteken. Dat was ooit anders.
Redding lonkt voor draaischijf De draaischijf van Montzen belandt niet op de schroothoop, zoveel is zeker. Maar of de schijf op zijn huidige locatie blijft cirkelen?
Panty’s van Du Parc In de textielfabriek van de familie Bosteels-De Smeth, opgericht in 1875, werd het Belgische kousenmerk du Parc geproduceerd.
Replica in Eisden De steenkoolmijn van Eisden haalt vanaf 1922 steenkool uit de Limburgse ondergrond.
Expo 35 in Brussel Het Eeuwfeestpaleis, een cadeautje voor de honderdste verjaardag van België, was in 1935 het brandpunt van de wereldtentoonstelling, zoals het jaartal in de frontons verklapt.
De achterblijfsels van Expo 58 Expo 58 heeft op alle mogelijke manieren zijn stempel gedrukt op Brussel. Denk maar aan de heraanleg van de Kleine Ring en het Atomium. Maar wat blijft er nog van over op het terrein van de wereldtentoonstelling zelf?
De oude touwslagerij van Hamme De vroegere touwslagerij 'Filature & Corderie de Hamme' opende tijdens Open Monumentendag voor een laatste keer zijn deuren voor het grote publiek.
Forges de Clabecq In de jaren 60 telde Wallonië nog een vijftigtal hoogovens. Na de sloop van Forges de Clabecq in 2012, bleven er nog slechts drie over.
Sporen van Forges de Clabecq in Vilvoorde Het heeft veel weg van een stukje ongerepte natuur maar schijn bedriegt: op een groene heide langs het kanaal werd in 1912 de Fours à Coke de Vilvorde uit de grond gestampt.
Formule 1-circuit van Nijvel Op het futuristische circuit van Nijvel vindt op 4 juni 1972 en 12 mei 1974 de GP Formule 1 van België plaats. Beide keren ontkurkt Fittipaldi de champagne.
Een toren in een weide Een betonnen ventilatietoren te midden van een weide is het enige wat de aanwezigheid van het fort de Boncelles verklapt in Seraing.
Ruïnes van een Nederlands fort Tweehonderd jaar heeft het Luikse Fort de la Chartreuse op de teller. Daarmee maakte het zowel de Belgische onafhankelijkheid mee als de Duitse machtsgreep tijdens de twee wereldoorlogen.
Het oninneembare fort Met zijn 17 aan elkaar geknoopte bunkers werd het fort van Eben-Emael als oninneembaar beschouwd. Of zo dacht het Belgisch leger er toch over.
Fort van Brasschaat Een militaire spoorlijn, een vervallen monument en een antitankgracht omgorden de ruïnes van het fort van Brasschaat.
Gevel van een oude feestzaal "Bien travailler, bien s'amuser" luidt het devies op de gevel van de feestzaal van glasfabriek Fauquez.
Verdwenen waterglijbanen Halfweg de N4, de langste nationale weg van België, even uitblazen? Dat kon in de waterglijbanen bij Marche-en-Famenne.
Koninklijk treinstation Honderd jaar geleden hield de laatste trein halt in het prestigieuze treinstation "Château Royal d'Ardenne". Maar wat kwamen de reizigers zoeken in het hart van Belgisch Klein-Zwitserland?
Scheldekaai vol havenkranen Langs de oevers van de Scheldekaai in Antwerpen troepen een tiental havenkranen samen: ze vormen de grootste (museale) verzameling havenkranen ter wereld.
De laatste mijn van de Benelux Op 30 september 1992 haalde de Limburgse "Charbonnage d'Helchteren-Zolder" de laatste brok steenkool van de Benelux bovengronds.
Hellend vlak van Ronquières Het Hellend Vlak van Ronquières overbrugt 68 meter en vervangt daarmee 16 sluizen op het kanaal tussen Brussel en Charleroi.
Hitlers 22 dagen in België Als een roedel wolven bezetten Adolf Hitler en zijn legerstaf in 1940 het Belgische dorpje Brûly-de-Pesche, vlak bij de grens met Frankrijk.
Dynamitering HF6 in Seraing Met de dynamitering van hoogoven 6 is een van de laatste restanten van de Luikse staalindustrie uit het straatbeeld gewist.
De laatste hoogoven van het Luikse staalbekken Hoogoven B aan de oevers van de Maas in Ougrée staat sinds de tijdelijke sluiting in oktober 2011 op standby. In 2019 wordt over het lot van de fabriek beslist.
De jongste mijn van het Limburgse mijnbekken Houthalen is de laatst geopende mijn in het Kempense steenkoolbekken, waarvan je nu enkel nog het hoofdgebouw en de twee stalen schachtbokken terugvindt.
Izegem onder st(r)oom Het West-Vlaamse Izegem is een van de eerste Vlaamse gemeenten die in 1900 een eigen elektriciteitscentrale uitbouwt. Daardoor staat de grootst bewaarde stoommachine van België in... Izegem.
Het mislukte kanaal van Ieper De IJzer met de Leie verbinden, dat is de droom die het kanaal Ieper-Komen moet waarmaken. In 1864 starten daarom de graafwerken, maar grondverschuivingen bij de heuvelrug in Hollebeke gooien al snel roet in het eten.
Kasteel van Mesen Het Kasteel van Mesen, dat ooit een internaat huisvestte, dankt zijn naam aan de laatste eigenaar van de gebouwen, het Koninklijk Gesticht van Mesen.
Kasteel Wolvenhof blijft spookkasteel Sinds 2006, toen de bejaarde bewoners van kasteel Wolvenhof de deur achter zich dicht trokken, staat het kasteel Wolvenhof te verkommeren. Aan plannen geen gebrek, maar een nieuwe bestemming is er nog altijd niet gevonden.
Kerkhof psychiatrisch ziekenhuis Tussen 1921 en 1981 vinden 1.750 patiënten hun laatste rustplaats op het kerkhof van het Rijkskrankzinnigengesticht van Rekem.
Ondergrondse grafgalerijen van Laken Ruim driehonderd meter ondergrondse grafgalerijen strekken zich uit onder het kerkhof van Laken.
Het vermolmde kolenspoor Om de miljoenen tonnen steenkool die werden boven gevist uit de zeven Limburgse mijnen ergens kwijt te geraken, zigzagde een kolenspoor van de ene koolmijn naar de andere.
Donkere wolken boven kolenwasserij De toekomst van een deel van de vervallen kolenwasserij van Beringen staat op het spel.
Koninklijke grandeur in Groenendaal Anno 1888 droomt koning Leopold II van een prestigieuze paardenrenbaan op een boogscheut van Brussel.
Het einde van de Kortrijkse Katoenspinnerij De Kortrijkse Katoenspinnerij lag sinds 1927 benepen tussen de Spinnerijstraat en het kanaal tussen Kortrijk en Bossuit.
De ondergang van de Kosmos Al sinds 2005 staat het modernistische hoofdgebouw van vakantiedomein Kosmos, op de helling van de Rodeberg, te verloederen.
Leerlooierij Schotte Leerlooierij Schotte nestelde zich begin 20ste eeuw tussen de Kapellekensbaan en de Dender in Erembodegem. De huid van runderen werd er bewerkt tot leren handtasjes en schoenen.
Leisteenontginning in de Ardennen De flank van het bos van Cul du Mont is bezaaid met ruïnes van de leisteengroeve Linglé.
Vakantieparadijs op een heuveltop Het zicht bovenop de top van de Col des Dolimarts stelt niet teleur. Het verklaart waarom de socialistische mutualiteiten hier in de jaren 50 een vakantiedomein bouwden.
Nieuw leven in de brouwerij De machinezaal van Wielemans-Ceuppens uit 1903 geeft onderdak aan een unieke verzameling stoommachines en compressoren.
Een valse ruïne in Lembeek Europese tuinen en parken werden vanaf de 18e eeuw overspoeld door follies: nutteloze gebouwen met als enige doel een decoratieve functie. Denk aan namaakgrotten, ruïnes van tempels, abdijen of kastelen.
Het einde van Boch Keramis Een blauw gebloemd servies van Boch uit La Louvière stond jarenlang met stip op één op huwelijkslijsten. Maar na een stoet van overnames ging de keramiekfabriek in 2011 definitief kopje onder.
De Moderne Tuin van Expo 58 Geperforeerde muren, trappen en zitbankjes in een bosje herinneren aan de wereldtentoonstelling van 1958.
Naar school in een oude weverij Een volledig stratenblok was tot in 2010 ingepalmd door de ververij en weverij van Moerman Frères.
Maalderij wordt spookmuseum Een industriegebouw gooide na een grondige renovatie de deuren open als museum, maar moest wegens de lage belangstelling al na drie jaar terug de deuren sluiten. Ondertussen staat het museum al vijftien jaar leeg.
N60 in Anvaing: ongebruikte vierbaansweg Een 700 meter lange ophoging, hier en daar een spat asfalt en twee nutteloze viaducten: auto's zullen er niet meteen rijden op de vierbaansweg van de N60 in Frasnes-lez-Anvaing.
Brug boven niets Vrachtwagens en auto's razen over de brug van Estaimpuis richting Kortrijk of Doornik. Maar onder de brug tref je alleen een verkeersvrije weide aan.
Onafgewerkte parking uit de jaren 30 De hellingbanen voor deze ondergrondse parkeergarage werden bijna honderd jaar geleden uitgegraven en volgegoten met beton.
Onbevaarbaar kanaal Condé-Pommerœul Vissers, zwemmers en waterscooters zwaaien -voorlopig- de plak op het in onbruik geraakte kanaal op de grens tussen België met Frankrijk.
Oorlogsruïnes langs de Frontzate Frontzate, de voormalige spoorlijn 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort, speelt in de Eerste Wereldoorlog plots een hoofdrol als frontlinie.
Oud zwembad Spiere-Helkijn Eén van de eerste openluchtzwembaden van België staat in Spiere-Helkijn. Een waterzuiveringsstation aan de monding van de Spierebeek in de Schelde werd in 1935 omgebouwd tot openluchtzwembad.
Exporijtuigen op een zijspoor gezet Drie omgebouwde goederenwagons van de Belgische Spoorwegen stonden jarenlang op een zijspoor geparkeerd in een uithoek van het land.
Pannenfabriek du Littoral Aan het kanaal Kortrijk-Bossuit prijkt sinds 1924 de pannenfabriek Céramique et briquetteries méchaniques du Littoral.
Gotische brug valt in het water Na jarenlang verzet is de afbraak begonnen van de Pont des Trous in Doornik: een militaire rivierbrug van eind 13de eeuw boven de Schelde.
Oude sorteercentrum Brussel X In 1998 trekt het postsorteercentrum Brussel X weg uit het Zuidstation in Brussel.
Zwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis Na de afzetting van de Libische leider Khadaffi deed Human Rights Watch een onaangename ontdekking: in verschillende militaire kampen vond het duizenden landmijnen. Belgische landmijnen.
Préventorium de Dolhain Te midden van de groene heuvels ligt het preventorium van Dolhain, dat vanaf 1955 plaats bood aan zo'n 150 kinderen die besmet waren met tuberculose.
Rijksadministratief Centrum Brussel De stad Brussel en het Gewest zijn het oneens over de plannen met het Rijksadministratief Centrum in Brussel waardoor er, temidden de stad, volgens Brusselnieuws een stadskanker woekert.
Onafgewerkte ringweg in Moeskroen Het duurt wel nog even voor je in Moeskroen over de Route de la Laine (N518) kunt bollen.
Verroeste stoomlocomotief van Boël Deze roestige stoomlocomotief was ooit het werkpaard van de al lang verdwenen SAFEA-fabriek in Houdeng-Gougnies bij La Louvière.
Graansilo ruimt plaats voor Oosterweel In de Antwerpse haven is de afbraak van de betonnen graansilo van het SAMGA-complex volop bezig.
Modernistische parel in Tombeek Op de top van een heuvel in Overijse, diep verstopt in de Tombeekse bossen, schuilde een van de meest bedreigde architecturale monumenten ter wereld: het sanatorium Joseph Lemaire.
Sanitary Sinds 2008 was deze voormalige ondergoedfabriek bijna van top tot teen gerenoveerd, maar voor de laatste fase van de opknapwerken ontbrak het geld.
Scheepslader Le Truc In het Henegouwse dorpje Lessines, langs de Dender, staat dit stukje industriële geschiedenis te verroesten: een scheepslader die de steenslag op de boten stortte.
Spookbrug over het Albertkanaal Al sinds 1977 lag de gewestweg N73 in Limburg te wachten op verkeer. Nochtans was er al een spookbrug over het Albertkanaal, eentje boven de Nijverheidsweg en een 2,5 kilometer lange ophoging gebouwd.
Bedreigde spoorbrug boven de Schelde De 49 meter lange "Pont d'Allain" overbrugt de Schelde in Chercq bij Doornik.
Spoorviaduct van Estrée 27 meter boven Chaussée d'Alsemberg hangt het viaduct van Estrée: een verlaten spoorbrug waar al meer dan veertig jaar geen treinen meer over rijden.
Vergane spoorlijn door de Ardennen Al meer dan een eeuw kronkelt een 21 kilometer lange spoorlijn over viaducten en door tunnels langs de Bocqvallei: spoorlijn 128.
Drama in Hombourg Een unieke verzameling treinwagons nabij het Drielandenpunt dreigt op een berg oud ijzer te belanden.
Spoorlijn 63: langs het WOI-slagveld De in 1873 aangelegde spoorlijn 63 tussen Kortemark en Ieper toont je nog de sporen van bloedige slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het vergane station van Montzen De belangrijkste goederenlijn tussen Duitsland en België doorkruist nog altijd Montzen. Maar treinen stoppen er niet meer.
Steenbakkerij bomvol industrieel erfgoed Joseph Dumoulin stampt in 1920 de steen- en buizenfabriek Dumoulin uit de West-Vlaamse klei. Aan de productie van zo'n 3.000 stenen per dag komt in 1975 een einde.
Kolencentrale tegen de vlakte Twee dagen na de aankondiging van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, knalt in eigen land de steenkoolcentrale van Ruien tegen de grond.
De meest complete mijnsite van Limburg Met zijn twee schachtbokken, watertorens, badzalen, kolenwasserijen en losvloeren is de steenkoolmijn van Beringen de meest complete mijnsite van Limburg.
Unieke stoompomp in Bernissart De enige nog overblijvende stoompomp op het Europese vasteland staat in Bernissart.
Miljoenen talons uit Zwevezele Een geniale uitvinder maakte van Zwevezele het epicentrum van de talonindustrie. Zijn naam? Marcel Muylaert.
Tankstation In de buurt van het nieuwe gerechtsgebouw in Kortrijk kan je door een olierijk gebied wandelen. De terreinen van "FD", een groot tankstation annex garage, werden na de sluiting ervan nog gebruikt door rijscholen.
Spinnerij in een kasteel De torens en kantelen doen een kasteel vermoeden, maar dit was wel degelijk een spinnerij.
Panoramatoren in de Ardennen Een 75 meter hoge toren beheerst de horizon van Marche-en-Famenne. Sinds begin jaren 70 kon je in het topje van de toren terecht voor een hap of drankje.
Het grootste goederenstation van Europa Honderden arbeiders en bedienden krioelden honderd jaar geleden door elkaar op de perrons van het goederenstation Tour & Taxis aan de Havenlaan in Brussel.
Transfo Zwevegem Transfo Zwevegem, de oude elektriciteitscentrale van Zwevegem, wekte sinds 1911 stoom en elektriciteit op in de regio.
Treinkerkhof vol locomotieven Een tijdelijk onderkomen voor verouderde locomotieven van de Belgische spoorwegen, vooraleer ze onder de sloophamer verdwijnen.
Usines de Stordeur Al sinds 1911 bewaakte de maïsmeelfabriek De Stordeur als een middeleeuws kasteel de oever van het kanaal tussen Leuven en de Dijle.
Geheime V1-basis in Proven Onder de kruinen van het Canadabos in Poperinge schuilt een geheime V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Het textielverleden van Eeklo In het hart van het Meetjesland zou je het niet meteen verwachten, maar ook hier beleefde de textielindustrie gouden jaren.
Verroeste Vapeurbrug Boven de Moervaart in Moerbeke zweeft nog een van de laatste herinneringen aan spoorlijn 77A tussen Lokeren en Zelzate.
Vennbahn deel 1: Aachen - Waimes Steenkooltreinen, militaire transporten en stoomlocomotieven dwars door de Hoge Venen hebben plaats geruimd voor fietsers op de historische Vennbahn. Een verslag van het traject tussen Aachen en Waismes.
Vennbahn deel 2: Waimes - Troisvierges Steenkooltreinen, militaire transporten en stoomlocomotieven dwars door de Hoge Venen hebben plaats geruimd voor fietsers op de historische Vennbahn. Een verslag van het traject tussen Waismes en Troisvierges.
Verlaten camping In 2010 viel het doek voor de camping. Kampeerders konden er terecht in stacaravans, tenten en chalets.
Verpleegsterschool Ondanks het feit dat de verpleegsterschool van Ronse pas in 1978 gebouwd is, staat het gebouw al bijna 10 jaar leeg.
De spookbruggen van Varsenare Het viaduct van Varsenaere, vlakbij Brugge, werd in 1976 iets te optimistisch gebouwd voor de snelwegverbinding E403/A17 tussen Zeebrugge en Doornik.
Vlasroterij Sabbe De Vlasroterij Sabbe is een van de best bewaarde roterijen langs de Leie. Het hoeft niet te verbazen dat het daarom beschermd is als monument.
De vergeten Vliegenierskapel 100 jaar geleden, op 12 mei 1917, donderde de tweedekker van graaf Paul de Goussencourt en luitenant de Cubber uit de lucht tijdens een vuurgevecht boven Kaaskerke. Beiden waren op slag dood.
Een hoop oude stenen. Of toch niet? Een rij stenen snijdt het wijkpark "De Porre" in Gentbrugge in tweeën. Wie iets dichter kijkt, ziet al snel dat sommige stenen genummerd zijn en andere een wel heel elegante vorm hebben. Dit is meer dan een hoop oude stenen.
De mijn van André Dumont in Waterschei De "Charbonnages André Dumont-sous Asch", zo heet de mijn van Waterschei voluit. Een eerbetoon aan professor Dumont, de geoloog die in As op de steenkoollagen in de Kempense ondergrond stootte.
Winterslag: Limburgs oudste mijn In 1917, bijna een eeuw geleden, gooit Winterslag als eerste Kempense mijn de poorten open.
Zendmasten Semmerzake Twee militaire zendmasten in Semmerzake. Sinds 1956 verzekeren ze het militaire luchtverkeer van het Belgische grondgebied en de NAVO.
Hier schuilden soldaten tegen het oorlogsgeweld Tientallen ondergrondse schuilplaatsen heeft het Britse leger uitgegraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eén van die dugouts bevindt zich onder de kerk van Zonnebeke.