Verken het verborgen Berlijn Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur, het einde van de DDR en het opgesplitste Duitsland. Toch vind je tot op vandaag nog sporen terug van de grens tussen West en Oost.
De nooit gebouwde AVUS Südkurve Een 75 jaar oud schaalmodel is het enige wat nog herinnert aan de plannen voor de bouw van een nieuwe zuidelijke bocht op het AVUS-circuit in Berlijn.
Ruïnes bad- en ketelhuis Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.
Ruïnes verlaten sanatorium Beelitz Eind 19de eeuw hield de longziekte tuberculose lelijk huis in Berlijn. Daar zagen ze de besmettelijke patiënten liever gaan dan komen. Aan de rand van Berlijn werd daarom in 1898 het sanatorium Beelitz Heilstätten opgetrokken.
Op zoek naar sporen van de Berlijnse Muur In het centrum van Berlijn sneed de Berlijnse muur over een lengte van 43 kilometer de stad in 2. Nog eens 112 kilometer muur scheidde West-Berlijn van de communistische rand.
Only in Berlin: de Bierpinsel De 46 meter hoge Bierpinsel negeren in het Berlijnse stadsdeel Steglitz, is moeilijk. In de observatietoren uit de jaren 70 kon je eten, drinken en een danspasje wagen.
Bunkerstad Wünsdorf De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.
Cementindustrie Rüdersdorf De wieg van de Duitse kalk- en cementindustrie staat in Rüdersdorf, waar de grootste kalksteengroeve van Centraal-Europa ligt.
Chemiewerk Rüdersdorf Chemiewerk Rüdersdorf ziet het levenslicht in 1899 als een cementfabriek vlakbij de kalkgroeves van de stad.
Luna-bunker In de Schönholzer Heide strekt een 40 meter lange bunker zich uit tussen de bomen: het laatste spoor van het concentratiekamp Luna.
DDR-grens in de Harz Tot in 1989 klieft de 500 meter brede DDR-grens het Harzgebergte in Duitsland doormidden.
DDR-grensdorp Hötensleben In de Duitse gemeente Hötensleben staat nog 350 meter muur overeind, een restant van de kilometerslange grens die de DDR van West-Duitsland afgrendelde.
30 jaar later: sporen van de DDR-grens De val van de Berlijnse Muur, op 9 november 30 jaar geleden, luidde het einde in van de opsplitsing tussen West-Duitsland en de oostelijke DDR. Wat blijft er vandaag nog over van de grens?
De verboden stad van de Sovjets In 1994 trekken de laatste Russische soldaten zich terug uit de verboden stad in Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.
Nationaal-socialistische tempel Te midden van Berlijn, op de grens tussen Kreuzberg en Neukölln, prijkt al zeventig jaar een door de nationaalsocialisten gebouwde tempel ter ere van de gesneuvelde soldaten uit WOI.
Freibad Lichtenberg In 1928 verwelkomt het openluchtzwembad van Lichtenberg de eerste waterratten, meer bepaald de zwematleten die vanaf 1932 willen trainen voor de Olympische Spelen die in 1936 plaatsvinden in Berlijn.
Sporen van de vergeten Friedhofsbahn De Friedhofsbahn voerde inwoners van het Duitse Berlijn-Wannsee snel en goedkoop naar het Südwestkerkhof. Tot de DDR in 1961 de lijn doorknipte.
Geraamte van een gasmeter Tot halfweg de 20ste eeuw stootte je in elke stad op een gasmeter. Nu zijn die metalen skeletten grotendeels verdwenen uit het straatbeeld.
Glaswerk Stralau In de Berlijnse wijk Friedrichshain spuwde Glaswerk Stralau tot 1997 flesjes uit voor de nabijgelegen brouwerij Engelhardt. Toen viel het doek voor de glasblazerij, die al sinds 1889 actief was.
Verlaten snelweg in een verlaten grensgebied Tot in 1989 patrouilleerden in het grensgebied Dreilinden nog zwaarbewapende DDR-grenswachters.
De belangrijkste grenspost van de DDR De grenspost Helmstedt-Marienborn vormde ten tijde van de splitsing van Duitsland de belangrijkste grensovergang langs de Duitse binnengrens.
Grenswachttorens bij Dassow Voor ruïnes van wachttorens en versperringen moet je niet enkel in Berlijn te zijn. Ook in de meest noordwestelijke stad van de voormalige DDR, het Duitse Dassow, liet de grenszone zijn sporen na.
Leegstaande Plattenbau in hartje Berlijn Plattenbau vlakbij Alexanderzplatz in Berlijn? Daar moet wel DDR-geschiedenis achter schuilgaan. Het prominente Haus der Statistik staat sinds 2008 te verkommeren.
Hefbrug van Karnin De hefbrug van Karnin, gebouwd in 1933, is een spoorwegbrug in Duitsland die het treinverkeer over de rivier de Peenestrom mogelijk maakte en de badplaatsen aan de Oostzeekust ontgrendelde.
Het vergeten waterzuiveringsstation Op de voormalige DDR-grens tussen West- en Oost-Berlijn vind je vergeten resten van het waterzuiveringsstation van een textielfabriek.
Luxeleventje in een DDR-hotel Het luxehotel Heinrich Heine opent in 1898 de deuren onder de naam "Fürst zu Stolberg".
IJzeren Gordijn dwars door Duitsland De Duits-Duitse grens, de 1378 kilometer lange grens die tijdens de Koude Oorlog dwars door Duitsland sneed, maakte deel uit van het IJzeren Gordijn.
Kinderkrankenhaus In 1911 opende het kinderziekenhuis Weißensee in het Berlijnse stadsdeel Pankow. Van het ziekenhuis is ondertussen niet veel meer te herkennen.
Ontruimd kunsthuis Tacheles Het Kunsthaus Tacheles, temidden de joodse wijk aan de Oranienburger Strasse in Berlijn, sloot in september 2012 definitief de deuren. De sluiting lokte veel protest uit, het kunstencentrum lokte jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers.
Leegstaand winkelcentrum Cité Foch Franse geallieerden, die na de Tweede Wereldoorlog de Franse sector in West-Berlijn onder hun hoede kregen, bouwden tussen 1952 en 1976 een eigen woonwijk, "Cité Foch", in het Berlijnse Wittenau.
Tanks op de heide Op een boogscheut van het Duitse Aken ligt Brander Wald, een heide en militair gebied waar je wrakken terugvindt van Amerikaanse tanks.
Waar is het hoofd van Lenin? 19 april 1970. Het DDR-regime onthult bijna exact 100 jaar na de geboorte van Lenin een monument ter ere van de Russische leider op -hoe kan het ook anders- de Leninplatz in Oost-Berlijn.
Parel van de Pruisische spoorwegen Over een dubbelsporige brug donderden ooit de treinen tussen Berlijn en het Poolse Szczecin voorbij. Twee nieuwe bruggen maakten het oude monument in 1952 werkloos.
Verlaten luchthaven van de Sovjets Afbrokkelende Sovjetbeelden kijken met lede ogen naar het verval van een van de belangrijkste steunpunten van de Russisiche luchtmacht in Oost-Duitsland: de luchthaven van Pütnitz in Damgarten.
De moeder van alle luchthavens Het is een ongewoon zicht: wandelaars, fietsers en skaters verzameld op de taxibaan van een luchthaven. Vlakbij de verlaten verkeerstoren zitten mensen te barbecueën.
Scheepswrak in de Spree In de Berlijnse Oosthaven dobbert al een kwart eeuw een halfverzonken schip, verroest, beschilderd en compleet geplunderd.
Olympisch dorp van de nazi-spelen In 1936 organiseerde het Duitse naziregime de Olympische Spelen. Op het militaire domein van Döberitzer, bouwt de Wehrmacht het Olympisch dorp.
Olympisch Stadion Berlijn In 1936, net voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, organiseert Duitsland de Olympische Zomerspelen in Berlijn.
Jungle op de Autobahn In plaats van voorbijrazende auto's en vrachtwagens, groeit er gras, bomen en struiken op de A103-snelweg in het Berlijnse Schöneberg.
Vergeten stukken van de Berlijnse Muur De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
De oudste metalen schachtbok van Europa De Ottiliaeschacht in Clausthal-Zellerfeld is de oudste nog overblijvende metalen schachtbok van Europa.
Oud slachthuis Al in de 16de eeuw prijkte in dit stukje Berlijn een slachthuis, vanaf 1876 volgde de uitbreiding tot het "Zentralvieh- und Schlachthof".
Het asbest praalpaleis van de DDR Tussen 1974 en 1976 bouwde de DDR-regering de rijkelijk versierde Palast der Republik, een praalproject aan de Marx-Engels-Platz, dat onderdak gaf aan het Oost-Duitse Parlement, theaterzalen, verschillende restaurants en een bowlinghal.
Peenemünde: V2-laboratorium Van september 1944 tot maart 1945 vuurden de Duitsers in een wanhoopspoging meer dan 3000 V2-raketten af op Londen en Antwerpen.
Geheim afluisterstation in Berlijn Op de top van de Teufelsberg, een kunstmatige heuvel even buiten het centrum van Berlijn, is het stil. Muisstil. Dat was in de Koude Oorlog wel even anders.
Verlaten Britse luchtmachtbasis in Duitsland Voormalige militaire luchthaven van de Britse luchtmacht in het Duitse Wildenrath.
1.000 jaar mijnbouw op de Rammelsberg In 1988 staakte de Duitse ertsmijn Rammelsberg na bijna 1.000 jaar de winning van koper, lood en zink.
Wandelen door een oud rangeerstation Een twee kilometer lange, honderd meter brede strook spoorbundels: dat was het rangeerstation Tempelhof, in gebruik sinds het einde van de 19de eeuw.
Resten van de Duitse Westwall Waar de Vennbahn door het Duitse Lammersdorf snijdt, bots je op een rij betonnen drakentanden.
Sovjetkazernes in Karlshorst Tijdens de Slag om Berlijn in april 1945 slaat het Russische leger haar hoofdkwartier op in de legerkazernes van Karlshorst.
Sovjetmonumenten in Berlijn In elke wijk van Berlijn stoot je nog op Russische gedenkplaatsen voor de soldaten van het Rode Leger die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.
Spreepark, van sprookje tot drugsdeal Het pretpark Spreepark staat sinds 2001 stof te vergaren. In een poging een faillissement af te werden, verhuisde de eigenaar toen een deel van de attracties naar Peru, om daar met een propere lei te starten.
Bommen voor het Duitse leger In 1876 richtte Max Duttenhöfer de springstoffabriek "Düneberger Pulverfabrik" dichtbij de Duitse stad Hamburg op, waar tijdens beide wereldoorlogen buskruit en andere springstoffen van de band rolden.
Stasigevangenis De Stasigevangenis Hohenschönhausen ligt verborgen in een doodgewone wijk in Berlijn. Vanaf 1951 ondervroeg en sloot het DDR-regime hier duizenden politieke gevangenen op.
Stilgelegd treinstation Hoewel je ooit vanuit het station Mittenwalde Ost tot in Berlijn en Zossen kon pendelen, maken de locomotieven nu pas op de plaats.
Testgebied Duitse leger Vanaf 1928 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog testte het Duitse leger, diep verstopt in een uithoek van het land, vliegtuigen, water- en amfibievoertuigen.
Treinwerkplaats Pankow-Heinersdorf De eerste stoomlocomotieven puften vanaf 1893 de 'treinwerkplaats Pankow-Heinersdorf', in het Duitse Berlijn, binnen.
Treinwerkplaats RAW In de treinwerkplaats Reichsbahnausbesserungswerk Franz Stenzer (RAW) in Berlijn herstelden meer dan 2.000 werknemers goederen- en personenwagons.
Vennbahn deel 1: Aachen - Waimes Steenkooltreinen, militaire transporten en stoomlocomotieven dwars door de Hoge Venen hebben plaats geruimd voor fietsers op de historische Vennbahn. Een verslag van het traject tussen Aachen en Waismes.
Vergeten DDR-monument Ernst Thälmann Zegezekere blik, vuist in de lucht en een golvende vlag versierd met hamer en sikkel: de bronzen buste voor de communistische leider Ernst Thälmann heeft de val van de DDR overleefd.
Het eerste industriële werelderfgoed Julius Buch stampte in 1873 de Völklinger Hütte uit de grond, waar tot in 1986 staal geproduceerd wordt.
Bedreigde wachttoren in Berlijn Dicht bij Postdamer Platz, tot 30 jaar geleden een niemandsland, verschuilt zich nog een wachttoren tussen de wolkenkrabbers.
Trappen naar nergens De Wereldvakbeurs palmde in 1878 het Duitse Berlijn in. Vlakbij het station Hauptbahnhof vinden we nog het enige restant ervan terug: een schots en scheve trappartij.
1.000 bommen en granaten In juli 1939, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbarst, komt in "Werk Tanne" de productie van springstoffen op kruissnelheid.
Historische spoorbruggen in Berlijn Tientallen spoorbruggen, 30 om precies te zijn, overspannen sinds 1870 de Yorckstraße in Berlijn.
Zwemmen in de verboden stad De boog kan niet altijd gespannen staan voor de Russische soldaten die tijdens de Koude Oorlog in de verboden stad Wünsdorf bivakeren. In de zuidelijke vleugel van het "Haus der Offiziere" bevindt zich een binnenbad en sauna.
Zwemmen tussen de ratten in Blub Sinds 2005 staat het zwembad Blub in het Berlijnse Neukölln droog. Gewelddadige jeugdbendes, ratten en hygiëneproblemen leiden tot de ondergang.