Ruïnes van de abdij van Saint-Bertin Nadat Franse revolutionairen de monniken in 1791 uit de abdij van Saint-Bertin verjaagden, begon de sloop ervan.
De mijn van Arenberg en zijn kasseistrook in Parijs-Roubaix Wie Wallers-Arenberg zegt, denkt meteen aan de beruchte kasseistrook in Parijs-Roubaix, maar aan de rand van het bos ligt ook de steenkoolmijn van Arenberg.
Reuzekanonnen bij Wissant Net onder Wissant, in Audinghen, gaan we op zoek naar de Batterie Todt. De zware kanonnen in deze vier kanjers hadden een bereik van 55 kilometer, net ver genoeg om Engeland te treffen.
Ronddraaiende schietkoepel In de duinen van Fort Vert, dicht bij Calais, vertimmerde de Duitse "Organisation Todt" tijdens de Tweede Wereldoorlog een Franse artilleriebatterij.
Puinstort op het strand Scheefgezakte bunkers, losgeslagen funderingen, ingestorte muurtjes: het strand tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote lijkt wel een stortplaats van bunkers.
Betonnen reus in Loos-en-Gohelle Op de grens met Lens staat deze 66 meter hoge kolos uit gewapend beton: de extractietoren van Fosse n° 11-19, een Franse steenkoolmijn die 30 jaar geleden sloot.
Experimenteel dorp in beton Diep verscholen in de bossen bij het Franse Verdun ligt Camp Marguerre, waar het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog het gebruik van beton uittestte.
De langst actieve mijn van Noord-Frankrijk Oignies is de laatste plaats in het Franse mijnbekken van Nord-Pas-de-Calais waar steenkool ontgonnen werd. Pas in december 1990 sluit de mijn.
Delloye: het Franse mijnverleden Ook onze Franse buren woelden naar steenkool. In de Fosse Delloye duurde die zoektocht slechts een schamele 40 jaar, wegens niet rendabel.
20 jaar later: het nutteloze douanecomplex 620 kilometer grens scheidt ons land van Frankrijk. Een grens die je nu achteloos kunt oversteken. Dat was ooit anders.
Oorlogswaanzin in Noord-Frankrijk Een bunker hier, een lanceerplatform daar: het Duitse leger spaarde tijdens de Tweede Wereldoorlog kosten noch moeite om de Noord-Franse kustlijn te versterken tegen mogelijke aanvallen.
Kapel van Guémy Anton van Bourgondië, een bastaardzoon van Filips de Goede, liet eind 15de eeuw de gotische kapel van Guémy bouwen op de Mont Saint-Louis.
Geheime V2-fabriek in Frankrijk Een 5 meter dikke, betonnen koepel beschermt het door dwangarbeiders in 1943 uitgegraven onderaardse complex voor de opslag en lancering van Duitse V2-raketten.
Le Blockhaus d'Eperlecques Diep verstopt in de bossen van Eperlecques bouwde het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog een montage- en lanceerbasis voor V2-raketten.
Malterie Een leegstaande mouterij, een fabriek waar van granen mout gemaakt wordt voor in bier, whisky en voedingsmiddelen, in Frankrijk.
Mulberryhaven van Arromanches Op 6 juni 1944 landen geallieerde troepen op de kusten van Normandië. D-Day betekent de ondergang van het nazi-rijk en het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De chaotische vlucht van het Britse leger uit Duinkerke De kaskraker Dunkirk vertelt het verhaal van de tumultueuze vlucht van meer dan 300.000 Britse, Franse en Belgische soldaten uit Duinkerke bij het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Bloedbad van Oradour-sur-Glane Zaterdag 10 juni 1944, luttele dagen na de landing van de geallieerden in Normandië. Majoor Diekmann en zijn Waffen SS'ers marcheerden kort na de middag het Franse dorpje Oradour-sur-Glane binnen.
Blauwe steltloper tussen terrils De blauwgelakte resten van de Franse steenkoolmijn Sabatier, opgedoekt in 1980.
Scheepslift les Fontinettes De scheepslift van Fontinettes in het Franse Arques overbrugt een hoogteverschil van 13 meter op het kanaal van Neufossé, dat de rivieren de Leie en de Aa met elkaar verbindt.
Een als kerktoren vermomde bunker Met een vuurleidingspost in de vorm van een kerktoren vlakbij Oye, zette het Duitse leger de geallieerden op het verkeerde been.
Slag om Verdun Maandagochtend 21 februari 1916. Het is kwart na 7 's ochtends wanneer het Duitse leger het vuur opent op de forten ten noorden en oosten van het Franse Verdun.
Spoorlijn 73: Dwars door de duinen Spoorlijn 73 verbindt de Franse havenstad Duinkerke met het Belgische Adinkerke.
Het enige overblijfsel van koolmijn Ledoux Van 1905 tot 1988 werd in de steenkoolmijn Charles Ledoux in Condé-sur-l'Escaut, net over de grens met Frankrijk, steenkool vanonder de grond gedolven.
Verdwenen steunpunt in Wissant Op het hemelsbrede strand zijn de betonnen steunpunten van de Atlantikwall in 2013 weggehaald.
Leegstaande wijk in Roubaix Aan de kanaalboorden van de Franse stad Roubaix heeft deze leegstaande wijk plaats gemaakt voor nieuwe woningen.
Nutteloze V1-lanceerbasis De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).
Ondergrondse V3-basis In Mimoyecques, aan de rand van Calais, groeven dwangarbeiders vanaf september 1943 een reusachtig ondergronds tunnelcomplex uit.