68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken Maak kennis met 68 architecturale parels, sporen van de industriële revolutie, uitgerangeerde treinen en vakantieparadijzen die uit ons geheugen gewist zijn.
Brasserie Beaufort Brasserie Beaufort, op de kop van het Westerstaketsel in Oostende, is niet meer: in het voorjaar van 2015 werd de "barak" gesloopt.
De meest beruchte camping van het land Tussen Westende en Lombardsijde vond je tot in 2004 de sporen van Camping Cosmos, vooral bekend door de gelijknamige film van Jan Bucquoy.
Camping Jacques Junior Camping Jacques Junior moest, net als buurman Camping Cosmos, opkrassen uit het beschermd duinengebied.
Carcoke Zwankendamme De cokesfabriek in de haven van Zeebrugge kreeg in 1900 vorm en werd in de jaren dertig volledig vernieuwd. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de fabriek door de Duitsers bezet werd, volgen grote herstellingswerken en de heropstart.
Koude Oorlog onder de Kemmelberg In 1954 trok het Belgisch leger een bunker op aan de voet van de Kemmelberg, het uiterst geheime commandocentrum zou het hoofdkwartier van het leger vormen in geval van crisis of conflict ten tijde van de Koude Oorlog.
Dadipark, waar kinderen de koning waren "Welkom in Vlaanderens fantasierijkste speelpark, waar kinderen nog steeds de absolute koning zijn", zo verwelkomde het Dadipark zijn gasten tot het in 2003 voor het eerst in zijn geschiedenis op slot bleef.
20 jaar later: het nutteloze douanecomplex 620 kilometer grens scheidt ons land van Frankrijk. Een grens die je nu achteloos kunt oversteken. Dat was ooit anders.
Afscheid van een Foxtrot De Foxtrot, een onderzeeër van de Russische marine, verdwijnt voorgoed uit het Albert II-dok in Zeebrugge.
Izegem onder st(r)oom Het West-Vlaamse Izegem is een van de eerste Vlaamse gemeenten die in 1900 een eigen elektriciteitscentrale uitbouwt. Daardoor staat de grootst bewaarde stoommachine van België in... Izegem.
Het mislukte kanaal van Ieper De IJzer met de Leie verbinden, dat is de droom die het kanaal Ieper-Komen moet waarmaken. In 1864 starten daarom de graafwerken, maar grondverschuivingen bij de heuvelrug in Hollebeke gooien al snel roet in het eten.
Kasteel Wolvenhof blijft spookkasteel Sinds 2006, toen de bejaarde bewoners van kasteel Wolvenhof de deur achter zich dicht trokken, staat het kasteel Wolvenhof te verkommeren. Aan plannen geen gebrek, maar een nieuwe bestemming is er nog altijd niet gevonden.
Het einde van de Kortrijkse Katoenspinnerij De Kortrijkse Katoenspinnerij lag sinds 1927 benepen tussen de Spinnerijstraat en het kanaal tussen Kortrijk en Bossuit.
De ondergang van de Kosmos Al sinds 2005 staat het modernistische hoofdgebouw van vakantiedomein Kosmos, op de helling van de Rodeberg, te verloederen.
Militair Hospitaal met zicht op zee In 1913 opende het Militair Hospitaal vlakbij het strand tussen Oostende en Bredene, de deuren, maar al meteen raakte het zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Naar school in een oude weverij Een volledig stratenblok was tot in 2010 ingepalmd door de ververij en weverij van Moerman Frères.
Maalderij wordt spookmuseum Een industriegebouw gooide na een grondige renovatie de deuren open als museum, maar moest wegens de lage belangstelling al na drie jaar terug de deuren sluiten. Ondertussen staat het museum al vijftien jaar leeg.
Oorlogsruïnes langs de Frontzate Frontzate, de voormalige spoorlijn 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort, speelt in de Eerste Wereldoorlog plots een hoofdrol als frontlinie.
Niemand wil de zendmasten van Oostende Radio De oude masten van het zendstation in Middelkerke hebben te koop gestaan, maar het was niet dringen geblazen.
Oud zwembad Spiere-Helkijn Eén van de eerste openluchtzwembaden van België staat in Spiere-Helkijn. Een waterzuiveringsstation aan de monding van de Spierebeek in de Schelde werd in 1935 omgebouwd tot openluchtzwembad.
Pannenfabriek du Littoral Aan het kanaal Kortrijk-Bossuit prijkt sinds 1924 de pannenfabriek Céramique et briquetteries méchaniques du Littoral.
Verdwenen vakantiekolonie voor kinderen De RTT Home was een van de tientallen vakantiekolonies aan de Belgische kust. Vanaf 1950 konden kinderen van RTT-personeel (het vroegere Proximus) hier op vakantie komen.
Schepen herstellen op de slipways van Oostende Oostende is meer dan zand, zee en zon. Op de Oosteroever dobberen 2 houten slipways, gebouwd in de Verenigde Staten en in 1931 geïnstalleerd, weet De Plate.
Spoorlijn 63: langs het WOI-slagveld De in 1873 aangelegde spoorlijn 63 tussen Kortemark en Ieper toont je nog de sporen van bloedige slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Spoorlijn 73: Dwars door de duinen Spoorlijn 73 verbindt de Franse havenstad Duinkerke met het Belgische Adinkerke.
Sporen superkanon Lange Max Een betonnen geschutsbedding is het enige dat na een eeuw nog overblijft van Lange Max, het grootste kanon uit de Eerste Wereldoorlog dat tot dan toe werd ingezet door de Duitsers.
Steenbakkerij bomvol industrieel erfgoed Joseph Dumoulin stampt in 1920 de steen- en buizenfabriek Dumoulin uit de West-Vlaamse klei. Aan de productie van zo'n 3.000 stenen per dag komt in 1975 een einde.
Miljoenen talons uit Zwevezele Een geniale uitvinder maakte van Zwevezele het epicentrum van de talonindustrie. Zijn naam? Marcel Muylaert.
Tankstation In de buurt van het nieuwe gerechtsgebouw in Kortrijk kan je door een olierijk gebied wandelen. De terreinen van "FD", een groot tankstation annex garage, werden na de sluiting ervan nog gebruikt door rijscholen.
Spinnerij in een kasteel De torens en kantelen doen een kasteel vermoeden, maar dit was wel degelijk een spinnerij.
Transfo Zwevegem Transfo Zwevegem, de oude elektriciteitscentrale van Zwevegem, wekte sinds 1911 stoom en elektriciteit op in de regio.
Geheime V1-basis in Proven Onder de kruinen van het Canadabos in Poperinge schuilt een geheime V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Bunkers tussen de koeien Landinwaarts, tussen een kudde Westendse koeien, huist de veldbatterij Bamburg, een onderdeel van de Duitse Atlantikwall.
De spookbruggen van Varsenare Het viaduct van Varsenaere, vlakbij Brugge, werd in 1976 iets te optimistisch gebouwd voor de snelwegverbinding E403/A17 tussen Zeebrugge en Doornik.
Laatste uur van de vismijn heeft geslagen De dagen van de Oostendse vismijn zijn geteld. De stad wil de vismijn grotendeels slopen en vervangen door een nieuwbouw.
Vlasroterij Sabbe De Vlasroterij Sabbe is een van de best bewaarde roterijen langs de Leie. Het hoeft niet te verbazen dat het daarom beschermd is als monument.
De vergeten Vliegenierskapel 100 jaar geleden, op 12 mei 1917, donderde de tweedekker van graaf Paul de Goussencourt en luitenant de Cubber uit de lucht tijdens een vuurgevecht boven Kaaskerke. Beiden waren op slag dood.
Radarantenne van de Duitse Wehrmacht Met een nieuw snufje kan het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog de vijandelijke vliegtuigen nauwkeurig volgen.
Hier schuilden soldaten tegen het oorlogsgeweld Tientallen ondergrondse schuilplaatsen heeft het Britse leger uitgegraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eén van die dugouts bevindt zich onder de kerk van Zonnebeke.