Werkplaats van de Pulverfabrik

Springstoffabriek Düneberg

Bommen voor het Duitse leger

In 1876 richtte Max Duttenhöfer de springstoffabriek "Düneberger Pulverfabrik" dichtbij de Duitse stad Hamburg op, waar tijdens beide wereldoorlogen buskruit en andere springstoffen van de band rolden.

11 augustus 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

Na de Eerste Wereldoorlog maakten de geallieerden de fabriek met de grond gelijk. De nationaal-socialistische regering besliste in de jaren 30 het complex nieuw leven in te blazen.

Tweede Wereldoorlog

De fabriek verwerkte tijdens de Tweede Wereldooorlog allerlei springstoffen in munitie en pantsergranaten, zoals in deze werkplaats.

Op het terrein waren ook laboratoria en proefstanden, waar onder meer stuwladingen voor raketten werden onderzocht. De onderzoekers werkten nauw samen met het ontwikkelingscentrum van V1- en V2-raketten in Peenemünde.

Bombardement

Buitenlandse vrijwilligers, maar ook dwangarbeiders, werkten er zij aan zij met Duitse arbeidskrachten. In 1945 volgde een zwaar bombardement, na de oorlog volgde de sloop.

Toch bleven een handvol ruïnes en gebombardeerde bunkerresten overeind tussen de struiken van de Besenhorster Sandberge und Elbsandwiesen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Stad Gent wil betoncentrale na de zomer slopen

Buitenlands erfgoed in de kijker: de voorloper van de radar

Geen bescherming voor hoogoven 4 in Charleroi

Verdwijnend België

Op reis in eigen land? Bestel het boek "Verdwijnend België"

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

Verboden te zwemmen: zwembad Blub

© 2003-2020 hullabaloo.be