Betonnen kolos: viaduct van Born In het dorpje Born stampte het Duitse leger in 1916 in amper 8 maanden tijd een 285 meter lang viaduct uit de grond.
Opgeblazen viaducten De eerste trams ratelden in 1935 over het viaduct van Bohan. Eindelijk, want de plannen lagen als sinds 1913 klaar.
Sporen van de vergeten Friedhofsbahn De Friedhofsbahn voerde inwoners van het Duitse Berlijn-Wannsee snel en goedkoop naar het Südwestkerkhof. Tot de DDR in 1961 de lijn doorknipte.
Relicten van een megalomaan treinstation Een 240 meter lang station vormde de kers op de taart van een spoorlijn die het Franse Pau aan Jaca in Spanje breide.
Koninklijk treinstation Honderd jaar geleden hield de laatste trein halt in het prestigieuze treinstation "Château Royal d'Ardenne". Maar wat kwamen de reizigers zoeken in het hart van Belgisch Klein-Zwitserland?
Hefbrug van Karnin De hefbrug van Karnin, gebouwd in 1933, is een spoorwegbrug in Duitsland die het treinverkeer over de rivier de Peenestrom mogelijk maakte en de badplaatsen aan de Oostzeekust ontgrendelde.
IJzeren Rijn zaait tweedracht Tot 1991 denderden goederentreinen via de IJzeren Rijn van de haven van Antwerpen naar het Duitse Ruhrgebied.
Het vermolmde kolenspoor Om de miljoenen tonnen steenkool die werden boven gevist uit de zeven Limburgse mijnen ergens kwijt te geraken, zigzagde een kolenspoor van de ene koolmijn naar de andere.
Parel van de Pruisische spoorwegen Over een dubbelsporige brug donderden ooit de treinen tussen Berlijn en het Poolse Szczecin voorbij. Twee nieuwe bruggen maakten het oude monument in 1952 werkloos.
Oorlogsruïnes langs de Frontzate Frontzate, de voormalige spoorlijn 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort, speelt in de Eerste Wereldoorlog plots een hoofdrol als frontlinie.
Exporijtuigen op een zijspoor gezet Drie omgebouwde goederenwagons van de Belgische Spoorwegen stonden jarenlang op een zijspoor geparkeerd in een uithoek van het land.
Wandelen door een oud rangeerstation Een twee kilometer lange, honderd meter brede strook spoorbundels: dat was het rangeerstation Tempelhof, in gebruik sinds het einde van de 19de eeuw.
Verroeste stoomlocomotief van Boël Deze roestige stoomlocomotief was ooit het werkpaard van de al lang verdwenen SAFEA-fabriek in Houdeng-Gougnies bij La Louvière.
Bedreigde spoorbrug boven de Schelde De 49 meter lange "Pont d'Allain" overbrugt de Schelde in Chercq bij Doornik.
Spoorviaduct van Estrée 27 meter boven Chaussée d'Alsemberg hangt het viaduct van Estrée: een verlaten spoorbrug waar al meer dan veertig jaar geen treinen meer over rijden.
Kolenspoor in Binche In Ressaix vind je nog enkele relicten terug van spoorlijn 241 die aftakte vanaf het station van Leval tot aan de steenkoolmijnen in Péronnes-lez-Binche.
150 jaar oude spoorlijn De voormalige spoorlijn 39 stort zich vanaf het station van Welkenraedt door valleien en zinkmijnen tot aan het Drielandenpunt.
Spoorlijn 63: langs het WOI-slagveld De in 1873 aangelegde spoorlijn 63 tussen Kortemark en Ieper toont je nog de sporen van bloedige slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Spoorlijn 73: Dwars door de duinen Spoorlijn 73 verbindt de Franse havenstad Duinkerke met het Belgische Adinkerke.
Spoorlijn 80 voor steenkooltransport De 4 kilometer lange spoorlijn 80/78A voert de steenkool vanaf 1876 uit de mijnen van Bernissart weg via Blaton.
Spoorlijn 86 Vlaamse toegangspoort naar Borinage De Belgische spoorlijn 86 loopt van De Pinte tot in het Waalse Basècles. Enkel het gedeelte tussen De Pinte en Ronse is nog in dienst, de rest van de spoorbaan ligt te verkommeren.
Dwars door het Pays des Collines De voormalige spoorlijn 87 stort zich vanaf Doornik over de taalgrens in Ronse tot in het Henegouwse Bassilly.
Revalidatiebad in oud station Na jaren leegstand, vandalisme en brandstichtingen kan je het station van Leval vandaag door een ringetje halen.
Stilgelegd treinstation Hoewel je ooit vanuit het station Mittenwalde Ost tot in Berlijn en Zossen kon pendelen, maken de locomotieven nu pas op de plaats.
Spookstation Tirso Ooit was het station van Tirso een belangrijk spoorknooppunt van waar je naar alle hoeken van Sardinië kon reizen. Nu is het een niemandsland.
Het grootste goederenstation van Europa Honderden arbeiders en bedienden krioelden honderd jaar geleden door elkaar op de perrons van het goederenstation Tour & Taxis aan de Havenlaan in Brussel.
Treinkerkhof vol locomotieven Een tijdelijk onderkomen voor verouderde locomotieven van de Belgische spoorwegen, vooraleer ze onder de sloophamer verdwijnen.
Treinwerkplaats Pankow-Heinersdorf De eerste stoomlocomotieven puften vanaf 1893 de 'treinwerkplaats Pankow-Heinersdorf', in het Duitse Berlijn, binnen.
Treinwerkplaats RAW In de treinwerkplaats Reichsbahnausbesserungswerk Franz Stenzer (RAW) in Berlijn herstelden meer dan 2.000 werknemers goederen- en personenwagons.
Uitgerangeerde treinwagons Tussen 1960 en 1962 rolden een vijftigtal groene M3-rijtuigen de Belgische sporen op, waarvan deze als buffetwagen werd ingericht.
Verroeste Vapeurbrug Boven de Moervaart in Moerbeke zweeft nog een van de laatste herinneringen aan spoorlijn 77A tussen Lokeren en Zelzate.
Vennbahn deel 1: Aachen - Waimes Steenkooltreinen, militaire transporten en stoomlocomotieven dwars door de Hoge Venen hebben plaats geruimd voor fietsers op de historische Vennbahn. Een verslag van het traject tussen Aachen en Waismes.
Vennbahn deel 2: Waimes - Troisvierges Steenkooltreinen, militaire transporten en stoomlocomotieven dwars door de Hoge Venen hebben plaats geruimd voor fietsers op de historische Vennbahn. Een verslag van het traject tussen Waismes en Troisvierges.
Met de Schwebebahn boven Wuppertal De origineelste vorm van openbaar vervoer vind je in de Duitse stad Wuppertal. Boven de rivier de Wupper zweeft al meer dan honderd jaar de Schwebebahn.
Historische spoorbruggen in Berlijn Tientallen spoorbruggen, 30 om precies te zijn, overspannen sinds 1870 de Yorckstraße in Berlijn.