De draaischijf van Montzen

Draaischijf in Montzen

Redding lonkt voor draaischijf

De draaischijf van Montzen belandt niet op de schroothoop, zoveel is zeker. Maar of de schijf op zijn huidige locatie blijft cirkelen?

27 mei 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

De draaischijf ligt er sinds een jaar of 30 stof te vergaren. Vandaar dat de Belgische spoorwegen het ding liever kwijt dan rijk waren: eind 2017 zetten ze de schijf in de etalage. Geïnteresseerden moesten de schijf wel op eigen kosten demonteren en verhuizen.

Verhuiswagen

De Association Patrimoine ferroviaire et tourisme (PFT) bracht het hoogste bod uit en wilde de draaischijf op de verhuiswagen naar Namen laden. Daar kon de schijf nog van pas komen voor de Chemin de fer du Bocq.

Alleen: net voor het afsluiten van de biedingen heeft de Waalse minister voor erfgoed René Collin de draaischijf tijdelijk op de lijst van beschermd erfgoed gekeild.

Daardoor is de verkoop voorlopig opgeschort en krijgen erfgoedverenigingen een jaar de tijd om een reddingsplan neer te pennen.

Bodemsanering

PFT is namelijk niet de enige die op de schijf aast. Ook de leden van de Chemin de Fer des trois Frontières (CF3F) hebben hun zinnen op de draaischijf gezet.

Een verhuis zien zij niet zitten. Zij dromen van een toeristische spoorlijn tussen het station van Hombourg en de opgekalefaterde draaischijf.

Of de vervuilde bodem onder de draaischijf gesaneerd moet worden, is nog in nevelen gehuld, net als wie er dan moet opdraaien voor de kosten ervan.

Zeldzaam

Eind dit jaar moet er meer duidelijkheid komen voor de bijna 75-jarige draaischijf, gebouwd net na de Tweede Wereldoorlog. De schijf heeft een diameter van 24 meter.

In elk geval zijn ze een zeldzame soort in Wallonië. In Treignes ligt er nog eentje, langs de Vennbahn vind je nog de kuilen ervan in Sourbrodt en bij Born. Verder liggen er nog exemplaren in de rangeerstations van Gouvy, Kinkempois en Stockem.

 

 

 

 
Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Advertenties

In de kijker

De pont d'Avignon van België

Waarom er nooit een boot voer op het kanaal Ieper-Komen

Kolenwasserij van Beringen

Sporen van de Koude Oorlog

Het einde van Monceau-Fontaine in Charleroi

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

© 2003-2021 hullabaloo.be