Pakwagens type PW-D

Exporijtuigen op een zijspoor gezet

Drie omgebouwde goederenwagons van de Belgische Spoorwegen staan op een zijspoor geparkeerd in een uithoek van het land.

4 februari 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Ze moeten bijna een eeuw oud zijn, en dat is eraan te merken. Het gaat om 3 pakwagens van het type PW-D, waarvan de NMBS er 54 liet bouwen in de jaren 1930.

Internationaal verkeer

De Belgische Spoorwegen zette de 14 meter lange rijtuigen in om bagage en pakjes te vervoeren. En dieren. Volgens Michel Nerinckx van Lijn 58 waren 4 wagons speciaal uitgerust om kuikentjes van hot naar her te rijden.

De kans dat je er nog eentje ziet rollen is behoorlijk klein: in 1984 heeft de NMBS de wagons uit dienst genomen.

Toch kregen deze wagons in 1985 een tweede leven. Maar als wat?

Expo

Volgens Michel Nerinckx van Lijn 58 zijn de oude pakwagens in dat jaar ingeschakeld als logistieke ondersteuning van de expo-treinen, die bestonden uit oude internationale reizigerswagons. Vandaar dat ik op het eerste rijtuig nog het opschrift 'Expo shop' kan ontcijferen.

Met Expo '58 heeft het niets te maken. De NMBS verhuurde de speciale Expo-rijtuigen aan groepen, privépersonen of organisaties voor reclame, sensibilisering of als tentoonstellingsruimte. Zo doorkruiste de "Côte d'Or Kindertrein van de eeuw" tot 2000 ons land.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

De dagen van de Vismijn Oostende zijn geteld

Red de kolenwasserij van Beringen: teken de petitie!

Verlaten plaatsen in IJsland

Ontdek de Waalse scheepsliften

Op stap langs terrils

Winter in het Duitse Ruhrgebied

© 2003-2018 hullabaloo.be