De 80 meter hoge hoogoven

Forges de la Providence

De tijd tikt voor la Providence

Op 19 maart 2020 loopt de voorlopige bescherming van hoogoven 4 in Charleroi af. Tegen dan moet er een toekomstplan op tafel liggen, zoniet is de hoogoven vogelvrij verklaard, net als de rest van de staalfabriek.
 

29 december 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De hoogoven vormt het hart van de Forges de la Providence, dat bijna twee eeuwen actief was langs de Samber in Charleroi. Het staalbedrijf viel begin 21ste eeuw in handen van Duferco, dat het omdoopte tot Carsid.

Stilgelegd

In november 2008 besliste Duferco de staalproductie stil te leggen als gevolg van de economische crisis, uitgerekend een jaar nadat de hoogoven van kop tot teen vernieuwd was.

Daarmee was het de laatste Waalse hoogoven die gedoofd werd. In 2012 werden ook de andere activiteiten stopgezet en stond la Providence leeg.

Sloopwerken

Bleef over: een 104 hectare groot roestend kadaver, bomvol werkplaatsen, schoorstenen, passerellen boven de Samber en hoogoven 4 (HF4).

De afbraak is volop bezig, alleen aan hoogoven 4 wordt niet geraakt: die is -voorlopig- tot maart 2020 beschermd. Het resultaat van de fakkeltochten en petities van het burgercollectief Mémorial HF4 ASBL, dat de hoogoven wil bewaren.

Erstvoorbereidingsfabriek

Van de erstvoorbereidingsfabriek, op de hoek van de Samber en het kanaal Brussel-Charleroi, staan enkel nog de drie schoorstenen overeind.

Hoogoven te koop

De vorige Waalse regering toonde zich in 2018 bereid om 4 miljoen euro vrij te maken voor de redding van HF4, op voorwaarde dat de stad Charleroi met een plan op de proppen zou komen.

Maar de stad vreest in een financiële draaikolk te belanden. De hoogoven kopen is immers nog maar het begin. Wie zal de 10 miljoen euro ophoesten voor de aankoop van het terrein en de 50 miljoen euro voor de sanering ervan?

Charleroi heeft in december 2019 dan ook vriendelijk bedankt en heeft geen interesse (meer) om het monument te kopen.

Intussen verdwijnen de resten van la Providence. Met uitzondering van de beschermde delen, zal 80% van de staalfabriek in 2020 gesloopt zijn.

Koeltoren

Langs de Samber zie je nog enkele relicten, zoals de koeltoren van de stroomcentrale en ertsbewerkingsfabrieken.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Buitenlands erfgoed in de kijker: Völklinger Hütte

Bekijk de reportage over de mijn van Sauwartan

Verdwijnend België

Bestel het boek "Verdwijnend België"

Schrijf je in voor de webinar over het Volkshuis van Victor Horta

Sporen van de historische Vennbahn

Grote nutteloze werken

© 2003-2020 hullabaloo.be