Charbonnage des Wagneaux

Eleanor blaast dak charbonnage des Wagneaux weg

Winterstorm Eleanor heeft het dak van de voormalige steenkoolmijn des Wagneaux in Wasmes weggeblazen. Werk uitgespaard voor de gemeente Colfontaine, die het complex toch al wilde slopen.

6 januari 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

De mijn, volgens de website Belgische Steenkoolmijnen tot diep in de jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik, was een onderdeel van de Charbonnage d'Hornu et Wasmes. De roepnaam ervan varieert van Wagneaux over Vanneaux tot Vanaux.

Het monumentale gebouw gaf onderdak aan de vestiaire, de  "Salle des pendus", waar de mijnwerkers hun kleren met kettingen tot tegen het plafond hesen. De gevel bestaat uit 18 traveeën.

La Bantuelle

Volgens Paul Berckmans werd het gebouw loodrecht gebouwd tegen de 2 schachttorens, die samen met de machinegebouwen gesloopt zijn. Nadat de mijn werd opgedoekt gaf het bakstenen complex onderdak aan materiaal van de firma Bantuelle.

Sloopvergunning ligt klaar

De stormschade komt de gemeente Colfontaine al bij al goed uit: het industrieel monument moet sowieso plaats ruimen voor nieuwe administratieve gebouwen. Bakstenen, beton, metalen en blauwsteen uit het oude monument zullen hergebruikt worden in de nieuwbouw, een pilootproject in Wallonië.

Blijft enkel nog de vraag of het in elkaar gezakte dak nu al dan niet asbest bevat. Volgens de gemeente is er geen vuiltje aan de lucht.

(Via E-FAITH op Twitter)

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Niet te missen plaatsen in Berlijn

50 jaar hellend vlak van Ronquières

Volg de agenda via Google Calendar

Voorgoed verdwenen

Op stap langs terrils

Provincie Limburg keurt sloopvergunning kolenwasserij Beringen goed

© 2003-2018 hullabaloo.be