Talonfabriek Muylaert

Miljoenen talons uit Zwevezele

Een geniale uitvinder maakte van Zwevezele het epicentrum van de talonindustrie. Zijn naam? Marcel Muylaert.

23 juli 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

In 1933 stampte Muylaert de talonfabriek uit de grond. Hij schroefde vijftig volautomatische machines in elkaar. Ze toverden een klompje hout in enkele minuten om tot een schoenhak.

Maandelijks spuwden de robots een half miljoen schoenhakken uit. De schoenindustrie in Izegem was een belangrijke afzetmarkt maar ook in het buitenland trippelden dames op Zwevezeelse hakjes rond.

Patenten

Met zijn robotisering avant la lettre rijfde Muylaert verschillende patenten binnen, onder meer van de Britse Queen Elizabeth II.

Toen de schoenfabrieken wegtrokken naar het buitenland, bleef Muylaert zitten met zijn hakken. Van de 150 werknemers bleven er uiteindelijk nog negen over.

Feestzaal

Na het overlijden van Marcel Muylaert sloot de fabriek en werden de ateliers vertimmerd tot de feestzaal In d' Oude Talonfabriek.

Expo 58

Gefeest wordt er niet meer. Meer zelfs: de fabriek, met zijn drie talons die uit het dak schoten, is verdwenen. Een investeringsgroep heeft het gebouw met zijn Expo 58-gevel gesloopt om er appartementen te bouwen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

Tips voor Open Monumentendag 2020

Sporen van de Olympische Zomerspelen 1936

Baksteen in de maag: ontdek oude betoncentrales,...

7 must-sees in het Duitse Mecklenburg-Vorpommern

Nieuw boek "Atlas van Vergeten België"

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be