Aanzet van de betonnen passerel in Ossegempark

Expo 58 in Brussel

De achterblijfsels van Expo 58

Expo 58 heeft op alle mogelijke manieren zijn stempel gedrukt op Brussel. Denk maar aan de heraanleg van de Kleine Ring en het Atomium. Maar wat blijft er nog van over op het terrein van de wereldtentoonstelling zelf?

10 februari 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Ossegempark, aan de rand van de Heizel, is de place to be. In het verlengde van de Loopbruglaan vinden we de aanzet terug van de betonnen passerel, die het park van Laken en Ossegempark overbrugde.

Passerel

Bovenop herken je nog de kiezeltegels en balustrades uit die tijd, de rest ervan is eind jaren '60 gesloopt omdat de onderhoudskosten te hoog opliepen.

Brug

Twee bruggen flankeren elkaar in het Ossegempark. De oudste dateert van de Expo 35 in Brussel en hergebruikt werd in 1958.

Voor Expo 58 werd een nieuwe brug gebouwd die bezoekers vanaf de Atomiumlaan naar de passerel op het einde van de Loopbaanbrug dirigeerde.

Amerikaans theater

Het cirkelvorige Amerikaans Theater vind je terug in een uithoek van het Ossegempark. Deze Apple Campus in het klein was het paviljoen van de Verenigde Staten. Na Expo 58 vonden de opnamestudio's van de voormalige BRT hier onderdak.

Dakpannen

Op een boogscheut van het Atomium, in de Dikkelindenlaan, kom je deze halve bol tegen. Dit was het paviljoen van het Kortrijkse Dakpannenkantoor, een ontwerp van Geo Bontinck, waar je nu de honger kunt stillen.

Germinal

Een vierkant groen, geprangd tussen parkings van de Trade Mart langs de Madridlaan, herinnert aan de Moderne Tuin. Het lag aan de voet van het (verdwenen) Germinalpaviljoen, waar bezoekers een hapje konden eten.

Enkel de golvende, betonnen wanden, hier en daar geperforeerd, herinneren nog aan het Germinalpaviljoen. Een trapje leidt je naar de afgezoomde rustplaats, maar de zitbankjes zijn leeg: enkel graffitispuiters en eekhoorns wagen zich hier nog.

Beneluxpoort

Op de hoek van de Eeuwfeestlaan en de Heizelstraat tref je nog een restant aan van één van de tien grote toegangspoorten van Expo 58: de Beneluxpoort. In het ronde paviljoen zetelde een infobalie en konden bezoekers hun toegangsticket op de kop tikken.

Sinds 2000 stond het blauwe paviljoen te verkommeren, maar Stad Brussel heeft het opgeknapt en installeerde er een ontmoetingsplek voor senioren.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Buitenlands erfgoed in de kijker: Völklinger Hütte

Bekijk de reportage over de mijn van Sauwartan

Verdwijnend België

Bestel het boek "Verdwijnend België"

Schrijf je in voor de webinar over het Volkshuis van Victor Horta

Sporen van de historische Vennbahn

Grote nutteloze werken

© 2003-2020 hullabaloo.be