7 must-sees in het Ruhrgebied

7 must-sees in het Ruhrgebied

Het Duitse Ruhrgebied is zo'n beetje het paradijs voor wie houdt van industrieel erfgoed. In de meest geïndustrialiseerde regio van Duitsland vind je nog tientallen, misschien wel honderden sporen van steenkoolmijnen, terrils, uitgedoofde hoogovens en scheepsliften.

13 november 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

In samenwerking met Ruhr Tourismus schuimden wij het Ruhrgebied af op zoek naar industriële relicten van weleer.

Op pad met 3 experiences

Dat deden we aan de hand van drie verhalen waarmee we in de voetsporen stapten van enkele hoofdrolspelers tijdens de industiële revolutie in Zeche Zollverein, Zeche Muttental en Zeche Ewald.

Ontdek de 3 experiences >>

1) Werelderfgoed Zeche Zollverein

De steenkoolmijn Zollverein was in de 20ste eeuw de grootste mijn ter wereld. Het markante mijncomplex in Bauhaus schopte het in 2002 tot Unesco Werelderfgoed.

De markante schachtbok, Schacht XII, is het uithangbord van het Ruhrgebied. Langs deze lift werd dagelijks 12.000 ton steenkool naar boven gehesen.

De bos van schoorstenen, aan de rand van de mijn, verraadt de cokesfabriek, waar je 's winters langs de ovens kunt schaatsen.

Verken de immense Zollverein met behulp van het belevenisverhaal "The Zollverein Experience".

Plan je bezoek >>

2) Een hoogoven beklimmen in het Landschaftspark Duisburg

In 1985 ging de staalfabriek van Thyssen in Duisburg over de kop. In plaats van de hoogovens te slopen, werd de fabriek heraangelegd als landschapspark.

Zeven dagen op zeven, de klok rond, kan je de staalfabriek verkennen en de hoogoven beklimmen. Van daar heb je een spectaculair uitzicht op de luchtvoorverwarmers.

Plan je bezoek >>

3) Kokerei Hansa

De hoogovens van de Duitse staalfabrieken smeekten om cokes, vandaar dat tientallen cokesfabrieken als paddenstoelen uit de grond rezen.

Eentje daarvan is de cokesfabriek Hansa, aan de rand van Dortmund. De Kokerei is in 1998 beschermd als monument en ook hier kan je verdwalen tussen de ovens en distillatietorens. De machinehal huisvest tientallen stoommachines.

Plan je bezoek >>

4) Jugendstil in Zeche Zollern

Dat er een machinehal schuilgaat achter de gevel in staalvakwerk, zou je niet meteen zeggen. Het gebouw is dan ook uniek in Europa: het portaal is volledig opgetrokken in Jugendstil.

Andere blikvangers van de Zeche Zollern zijn de twee schachtbokken, niet de originele exemplaren, maar samenraapsels uit twee andere mijnen. Op de kolensporen staan nog een vracht kolenwagons geparkeerd.

Plan je bezoek >>

5) Drie op een rij in Zeche Ewald

Drie opvallende schachttorens uit drie verschillende perioden prijken broederlijk naast elkaar in de steenkoolmijn Ewald, die in 2000 sloot.

De bakstenen Malakowtoren dateert van 1888, daarna volgde nog de dubbele schachtbok, een ontwerp van architect Fritz Schupp die ook de Zollverein uittekende. Vanop de uitgestrekte terrils geniet je van een fraai uitzicht op de oude mijnsite.

Ontdek het verhaal van de Zeche Ewald met de uitgestippelde belevenisroute.

Plan je bezoek >>

6) Hoogbejaarde hoogoven Henrichshütte

Eén van de oudste bewaarde hoogovens in het Ruhrgebied, de Henrichshütte in Hattingen, zag het levenslicht in 1854.

Ook deze staalfabriek is verveld tot een openluchtmuseum, waar je langs de oude torpedowagons stapt die het gietijzer rondreden.

Plan je bezoek >>

7) Stoom spotten op Alsumer Berg

Vanop de Alsumer Berg in Duisburg heb je een spectaculair uitzicht op het industrielandschap en de nog actieve cokesfabriek Schwelgern.

Om de tien minuten wordt er een nieuwe lading gloeiend hete cokes uit de ovens geduwd en geblust.

Plan je bezoek >>

Het Ruhrgebied biedt natuurlijk nog veel meer dan deze zeven highlights. Op Ruhr Tourismus ontdek je alle must-sees.

Zelf op pad? Met deze drie belevingsroutes ontdek je het verhaal achter de fabrieken door de hoofdrolspelers uit die tijd. Aan de hand van een downloadbare GPX-file kan je op tocht.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Spreeblitz

Verlaten pretpark wordt park met kunst, cultuur en natuur

De 2 schachtbokken van Couillet

Gered van de sloop: Pêchon in Couillet

Van ruïne tot museum: ontdek herbestemd erfgoed

Locaties op kaart

Verdwijnend België

Ontdek het boek "Verdwijnend België"

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be