Lenindenkmal

Waar is het hoofd van Lenin?

19 april 1970. Het DDR-regime onthult bijna exact 100 jaar na de geboorte van Lenin een monument ter ere van de Russische leider op -hoe kan het ook anders- de Leninplatz in Oost-Berlijn.

11 december 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het monument is geen lang leven beschoren. Al 2 jaar na de val van de Berlijnse Muur, in 1991, is het 19 meter hoge standbeeld slachtoffer van de westerse beeldenstorm. Protestacties kunnen de sloop niet verhinderen.

Good bye, Lenin

Het beeld wordt in 129 delen verzaagd en in een bos bij Berlijn begraven. De afbraak van het beeld komt ook aan bod in de film Good bye, Lenin.

Hoe komt het dat Lenins hoofd na een kwart eeuw terug boven water gekomen is?

Welcome back, Lenin

In 2009 rijpt het idee om het beeld op te graven en tentoon te stellen. Aanvankelijk verzet de Berlijnse senaat zich, en ziet het er naar uit dat Lenins hoofd blijft liggen waar het ligt.

Maar na protest springt het licht toch op groen. Op 10 september 2015 volgt de opgraving van het 3,5 ton wegende, granieten hoofd van Lenin.

Sinds begin 2016 ligt het hoofd in een museum opgesteld, de Zitadelle Spandau, samen met een honderdtal andere monumenten die al dan niet uit de gratie gevallen zijn.

Leninplatz

De Leninplatz wordt, gelijktijdig met de afbraak van het monument, omgedoopt tot Platz der Vereinten Nationen.

Voor de hoge woontorens waar het beeld stond, prijkt nu een kunstige constructie met natuurstenen waartussen water opborrelt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

Het mijnverleden van Sardinië

Littekens van de Eerste Wereldoorlog

Steenkoolindustrie in Noord-Frankrijk

Expo's en events over industrieel erfgoed

Verken erfgoed langs Dender en spoor met #STrOOM

Bedreigd erfgoed

© 2003-2021 hullabaloo.be