Interbeton

Veertig jaar lang gulpt beton uit de enorme silo's van de betoncentrale van Inter-Beton aan het Handelsdok in Gent, maar begin 2009 stuurt Inter-Beton de fabriek definitief op pensioen.

24 mei 2010

Delen op Facebook Delen op Twitter

Krakers palmen de gebouwen in 2010 in. "Dit is gekraakt terrein, respecteer onze privacy. Dus blijf uit onze tuin. Voor foto's of graffiti eerst vragen aan bewoners. Ga weg!", zo klinkt de hartverwarmende verwelkomingstekst aan de poort van Interbeton.

Blijkbaar heeft ook graffitikunstenaar Roa er aangeklopt, want op de hele site ligt een indrukwekkende laag dierengraffiti.

Sloop

In augustus 2010 maakt de sloophamer een einde aan het krakersrijk, maar ook aan onder meer de transportband, enkele silo's die daarmee verbonden zijn en kantoren van de betoncentrale.

Modernistische trekjes

De betoncentrale ziet wellicht na de Tweede Wereldoorlog het levenslicht, schrijft de website Architectuur in Gent.

Het bouwwerk, dat modernistische trekjes heeft, wordt tot 2009 gebruikt door Inter-beton, dat er beton produceert. Enkele kilometers verderop in de haven heeft het bedrijf een nieuwe centrale geopend.

Na de sloopwerken

De bewaarde delen vormen nu een herkenbaar beeld als je langs de stadsring voorbij de Dampoort rijdt, en volgens de stad Gent vormen ze bovendien belangrijke historische elementen die herinneren aan de oude havenactiviteiten in de buurt.

Aan de overkant van het dok, langs Dok Noord, speelt de blauwe, opgeknapte kraan van de voormalige ACEC-fabriek eenzelfde rol.

Een kaalgeplukte fabriek na de sloopwerken. Enkele silo's en de gele havenkraan blijven behouden en zullen deel uitmaken van een nieuwe stadswijk aan het Handelsdok.

De herkenbare, gele kraan is in 2016 wel in een groen jasje gestoken.

Bunkers en schuilkelders

In de buurt vind je overigens nog tiental verschillende schuilkelders en bunkers terug die de Civiele Bescherming bouwde tijdens de toenemende dreiging van de Koude Oorlog.

Volgens bunkergordel.be worden ze al tientallen jaren niet meer onderhouden en heeft de stad Gent al sloopvergunningen afgeleverd voor de bouwwerkjes, maar tot op heden zou geen enkel exemplaar afgebroken zijn.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Rondleidingen en festivals in industrieel erfgoed

Buitenlands erfgoed in de kijker: koolmijn Tower in Wales

Relicten van Expo 58 op de Heizel

Gent: het Manchester van het vasteland

Seininrichting met kabels en katrollen

Sporen van de oude Vennbahn

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

© 2003-2019 hullabaloo.be