De fabriek van Boch Keramis in 2012

Manufacture Boch

Het einde van Boch Keramis

Een blauw gebloemd servies van Boch uit La Louvière stond jarenlang met stip op één op huwelijkslijsten. Maar na een stoet van overnames ging de keramiekfabriek in 2011 definitief kopje onder.

12 maart 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Daarmee verdween een Belgisch icoon. Boch was bijna even oud als ons land zelf: de familie Boch richtte in 1841 een de faiencefabriek op in een boerengat tussen Mons en Charleroi: Saint-Vaast. Boch en de hoogovens van Gustave Boël lokten zoveel nieuwe inwoners, dat zich een nieuwe stad vormde: La Louvière.

De fabriek van de familie Boch breidde al snel uit met een afdeling voor fijn aardewerk, waardoor Boch hofleverancier werd en op bijna elke keukentafel belandde in ons land.

Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw begon de motor te sputteren.

Faillisementen

Boch ging in 1985 een eerste van vele keren failliet. Telkens verscheen een reddende engel op het toneel, maar bij het laatste faillissement in 2011 was Boch uitgezongen. De 40 arbeiders die nog in de uitgeleefde fabriek in La Louvière werkten, stonden op straat.

Van de fabriek blijft nu niets meer over, behalve de drie oude flesovens, waarrond het Centre Keramis, een museum en kunstencentrum, zich wikkelt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

De pont d'Avignon van België

Waarom er nooit een boot voer op het kanaal Ieper-Komen

Kolenwasserij van Beringen

Sporen van de Koude Oorlog

Het einde van Monceau-Fontaine in Charleroi

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

© 2003-2021 hullabaloo.be