Een toren in een weide Een betonnen ventilatietoren te midden van een weide is het enige wat de aanwezigheid van het fort de Boncelles verklapt in Seraing.
De vertrekhaven van Lenin Een monument in rood graniet aan de vroegere veerhaven van Sassnitz verraadt er de doortocht van Vladimir Lenin.
Fort van Brasschaat Een militaire spoorlijn, een vervallen monument en een antitankgracht omgorden de ruïnes van het fort van Brasschaat.
Ruïnes van een Nederlands fort Tweehonderd jaar heeft het Luikse Fort de la Chartreuse op de teller. Daarmee maakte het zowel de Belgische onafhankelijkheid mee als de Duitse machtsgreep tijdens de twee wereldoorlogen.
Een toren in een weide Een betonnen ventilatietoren te midden van een weide is het enige wat de aanwezigheid van het fort de Boncelles verklapt in Seraing.
Tanks op de heide Op een boogscheut van het Duitse Aken ligt Brander Wald, een heide en militair gebied waar je wrakken terugvindt van Amerikaanse tanks.
Gracht tegen Duitse tanks Een 33 kilometer lange gracht zigzagt van Stabroek tot aan het Albertkanaal in Antwerpen. Wat op het eerste gezicht op een reepje natuur lijkt, was oorspronkelijk bedoeld om Duitse tanks staande te houden.
Geheime V1-basis in Proven Onder de kruinen van het Canadabos in Poperinge schuilt een geheime V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Geweldloos verzet in Pratobello Voorjaar 1969. De straten van Orgosolo worden behangen met affiches van de Italiaanse regering. Herders en boeren worden gesommeerd de weides rond Pratobello, vlak bij Orgosolo, te verlaten.
Afscheid van een Foxtrot De Foxtrot, een onderzeeër van de Russische marine, verdwijnt voorgoed uit het Albert II-dok in Zeebrugge.
Ruïnes bad- en ketelhuis Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.
Vergeten stukken van de Berlijnse Muur De Berlijnse Muur heeft nog altijd niet al zijn geheimen prijsgegeven: pas dit jaar werden twee vergeten stukken van de Muur (her)ontdekt.
Een als kerktoren vermomde bunker Met een vuurleidingspost in de vorm van een kerktoren vlakbij Oye, zette het Duitse leger de geallieerden op het verkeerde been.
Ronddraaiende schietkoepel In de duinen van Fort Vert, dicht bij Calais, vertimmerde de Duitse "Organisation Todt" tijdens de Tweede Wereldoorlog een Franse artilleriebatterij.
Bunkers tussen de koeien Landinwaarts, tussen een kudde Westendse koeien, huist de veldbatterij Bamburg, een onderdeel van de Duitse Atlantikwall.
Puinstort op het strand Scheefgezakte bunkers, losgeslagen funderingen, ingestorte muurtjes: het strand tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote lijkt wel een stortplaats van bunkers.
Geheime V1-basis in Proven Onder de kruinen van het Canadabos in Poperinge schuilt een geheime V1-lanceerbasis uit de Tweede Wereldoorlog.
Ondergrondse V3-basis In Mimoyecques, aan de rand van Calais, groeven dwangarbeiders vanaf september 1943 een reusachtig ondergronds tunnelcomplex uit.
Geheime V2-fabriek in Frankrijk Een 5 meter dikke, betonnen koepel beschermt het door dwangarbeiders in 1943 uitgegraven onderaardse complex voor de opslag en lancering van Duitse V2-raketten.
Nutteloze V1-lanceerbasis De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).