De eerste petroleumhaven van België Via de Antwerpse haven druppelde de eerste Amerikaanse olie in 1863 Europa binnen, de Antwerpse petroleumindustrie vestigde zich tussen het Zuid en Hoboken.
Brasserie Beaufort Brasserie Beaufort, op de kop van het Westerstaketsel in Oostende, is niet meer: in het voorjaar van 2015 werd de "barak" gesloopt.
De meest beruchte camping van het land Tussen Westende en Lombardsijde vond je tot in 2004 de sporen van Camping Cosmos, vooral bekend door de gelijknamige film van Jan Bucquoy.
Camping Jacques Junior Camping Jacques Junior moest, net als buurman Camping Cosmos, opkrassen uit het beschermd duinengebied.
Carcoke Zwankendamme De cokesfabriek in de haven van Zeebrugge kreeg in 1900 vorm en werd in de jaren dertig volledig vernieuwd. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de fabriek door de Duitsers bezet werd, volgen grote herstellingswerken en de heropstart.
Verdwenen ruïne charbonnage des Wagneaux De ruïnes van de oude steenkoolmijn des Wagneaux in Colfontaine hebben plaats geruimd voor nieuwe administratieve gebouwen van de gemeente.
De mislukte sloop van Marly De Cokeries de Marly zag in 1930 het levenslicht langs het kanaal in Neder-Over-Heembeek.
Dadipark, waar kinderen de koning waren "Welkom in Vlaanderens fantasierijkste speelpark, waar kinderen nog steeds de absolute koning zijn", zo verwelkomde het Dadipark zijn gasten tot het in 2003 voor het eerst in zijn geschiedenis op slot bleef.
Zwavelzuur en fosfaat in Zelzate Chemiebedrijf Kuhlmann in de Gentse haven ging in 2009 op de fles, net geen 100 jaar na zijn oprichting.
Forges de Clabecq In de jaren 60 telde Wallonië nog een vijftigtal hoogovens. Na de sloop van Forges de Clabecq in 2012, bleven er nog slechts drie over.
Sporen van Forges de Clabecq in Vilvoorde Het heeft veel weg van een stukje ongerepte natuur maar schijn bedriegt: op een groene heide langs het kanaal werd in 1912 de Fours à Coke de Vilvorde uit de grond gestampt.
Formule 1-circuit van Nijvel Op het futuristische circuit van Nijvel vindt op 4 juni 1972 en 12 mei 1974 de GP Formule 1 van België plaats. Beide keren ontkurkt Fittipaldi de champagne.
Verdwenen waterglijbanen Halfweg de N4, de langste nationale weg van België, even uitblazen? Dat kon in de waterglijbanen bij Marche-en-Famenne.
De voorganger van de Ghelamco Arena De Groothandelsmarkt der Vlaanderen werd in 1964 gebouwd langs de Ringvaart.
Dynamitering HF6 in Seraing Met de dynamitering van hoogoven 6 is een van de laatste restanten van de Luikse staalindustrie uit het straatbeeld gewist.
Luxeleventje in een DDR-hotel Het luxehotel Heinrich Heine opent in 1898 de deuren onder de naam "Fürst zu Stolberg".
Gesloopte betoncentrale in Gent Veertig jaar lang gulpte beton uit de enorme silo's van de betoncentrale van Inter-Beton aan het Handelsdok in Gent, maar begin 2009 stuurde Inter-Beton de fabriek op pensioen.
Kasteel van Mesen Het Kasteel van Mesen, dat ooit een internaat huisvestte, dankt zijn naam aan de laatste eigenaar van de gebouwen, het Koninklijk Gesticht van Mesen.
Frans oorlogsschip La Galissonnière Jarenlang ligt het oorlogsschip La Galissonnière te dobberen op het Franse scheepskerkhof van de Landévennec. Zelf ben ik er nooit geweest, maar het schip is uiteindelijk in België opgedoken.
Leegstaand winkelcentrum Cité Foch Franse geallieerden, die na de Tweede Wereldoorlog de Franse sector in West-Berlijn onder hun hoede kregen, bouwden tussen 1952 en 1976 een eigen woonwijk, "Cité Foch", in het Berlijnse Wittenau.
Leerlooierij Schotte Leerlooierij Schotte nestelde zich begin 20ste eeuw tussen de Kapellekensbaan en de Dender in Erembodegem. De huid van runderen werd er bewerkt tot leren handtasjes en schoenen.
Te laat om te redden De Gentse gasfabriek werd in de jaren 1950 uitgebreid met een modernistische machinehal en ketelhuis van de hand van architect Georges Bontinck.
Het einde van Boch Keramis Een blauw gebloemd servies van Boch uit La Louvière stond jarenlang met stip op één op huwelijkslijsten. Maar na een stoet van overnames ging de keramiekfabriek in 2011 definitief kopje onder.
Naar school in een oude weverij Een volledig stratenblok was tot in 2010 ingepalmd door de ververij en weverij van Moerman Frères.
Het einde van de oude maalderij De bakstenen torens van maalderij Dossche flankeren de boorden van de Leie in Deinze. Tot 2019 werden er bakkerijgrondstoffen geproduceerd.
Niemand wil de zendmasten van Oostende Radio De oude masten van het zendstation in Middelkerke hebben te koop gestaan, maar het was niet dringen geblazen.
De laatste reis van de Orage In 2017 meerde de Orage aan in de haven van Gent na haar laatste vaart vanuit Frankrijk. Het Franse marineschip werd bij recyclagebedrijf Galloo uit elkaar gepeuterd en tot schroot herleid.
Exporijtuigen op een zijspoor gezet Drie omgebouwde goederenwagons van de Belgische Spoorwegen stonden jarenlang op een zijspoor geparkeerd in een uithoek van het land.
Het asbest praalpaleis van de DDR Tussen 1974 en 1976 bouwde de DDR-regering de rijkelijk versierde Palast der Republik, een praalproject aan de Marx-Engels-Platz, dat onderdak gaf aan het Oost-Duitse Parlement, theaterzalen, verschillende restaurants en een bowlinghal.
Gotische brug valt in het water Na jarenlang verzet is de afbraak begonnen van de Pont des Trous in Doornik: een militaire rivierbrug van eind 13de eeuw boven de Schelde.
Opgeblazen posttorens in Gent Het postsorteercentrum in Gent-Sint-Pieters is een lang vervlogen herinnering: in 2007 werden de twee torens gedynamiteerd.
Verlaten Britse luchtmachtbasis in Duitsland Voormalige militaire luchthaven van de Britse luchtmacht in het Duitse Wildenrath.
Verdwenen vakantiekolonie voor kinderen De RTT Home was een van de tientallen vakantiekolonies aan de Belgische kust. Vanaf 1950 konden kinderen van RTT-personeel (het vroegere Proximus) hier op vakantie komen.
Graansilo ruimt plaats voor Oosterweel In de Antwerpse haven is de afbraak van de betonnen graansilo van het SAMGA-complex volop bezig.
Sovjetkazernes in Karlshorst Tijdens de Slag om Berlijn in april 1945 slaat het Russische leger haar hoofdkwartier op in de legerkazernes van Karlshorst.
Spookhuis Sas van Gent Het spookhuis Sas van Gent werd in 1905 opgetrokken door architect Jozef August Jacobs in opdracht van de verderlop gelegen glasfabriek Saint Gobain
Kolencentrale tegen de vlakte Twee dagen na de aankondiging van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, knalt in eigen land de steenkoolcentrale van Ruien tegen de grond.
Verdwenen steunpunt in Wissant Op het hemelsbrede strand zijn de betonnen steunpunten van de Atlantikwall in 2013 weggehaald.
Miljoenen talons uit Zwevezele Een geniale uitvinder maakte van Zwevezele het epicentrum van de talonindustrie. Zijn naam? Marcel Muylaert.
Tankstation In de buurt van het nieuwe gerechtsgebouw in Kortrijk kan je door een olierijk gebied wandelen. De terreinen van "FD", een groot tankstation annex garage, werden na de sluiting ervan nog gebruikt door rijscholen.
Leegstaande wijk in Roubaix Aan de kanaalboorden van de Franse stad Roubaix heeft deze leegstaande wijk plaats gemaakt voor nieuwe woningen.
Testgebied Duitse leger Vanaf 1928 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog testte het Duitse leger, diep verstopt in een uithoek van het land, vliegtuigen, water- en amfibievoertuigen.
Usines de Stordeur Al sinds 1911 bewaakte de maïsmeelfabriek De Stordeur als een middeleeuws kasteel de oever van het kanaal tussen Leuven en de Dijle.
Het textielverleden van Eeklo In het hart van het Meetjesland zou je het niet meteen verwachten, maar ook hier beleefde de textielindustrie gouden jaren.
De verdwenen veerhaven van Perkpolder Een veerdienst verbond Zeeuws-Vlaanderen met Zuid-Beveland, een schiereiland dat tussen de Oosterschelde en de Westerschelde ligt.
Verpleegsterschool Ondanks het feit dat de verpleegsterschool van Ronse pas in 1978 gebouwd is, staat het gebouw al bijna 10 jaar leeg.
De spookbruggen van Varsenare Het viaduct van Varsenaere, vlakbij Brugge, werd in 1976 iets te optimistisch gebouwd voor de snelwegverbinding E403/A17 tussen Zeebrugge en Doornik.
Een hoop oude stenen. Of toch niet? Een rij stenen snijdt het wijkpark "De Porre" in Gentbrugge in tweeën. Wie iets dichter kijkt, ziet al snel dat sommige stenen genummerd zijn en andere een wel heel elegante vorm hebben. Dit is meer dan een hoop oude stenen.
Zand erover: Zandeken van de kaart De wijk het Zandeken in Evergem is vanaf 2006 van de kaart geveegd om plaats te ruimen voor de uitbreiding van de Gentse haven en het Kluizendok.