De mijn van Arenberg en zijn kasseistrook in Parijs-Roubaix Wie Wallers-Arenberg zegt, denkt meteen aan de beruchte kasseistrook in Parijs-Roubaix, maar aan de rand van het bos ligt ook de steenkoolmijn van Arenberg.
Betonnen reus in Loos-en-Gohelle Op de grens met Lens staat deze 66 meter hoge kolos uit gewapend beton: de extractietoren van Fosse n° 11-19, een Franse steenkoolmijn die 30 jaar geleden sloot.
Blauwe havenkraan en grindbakken Langs het oude Handelsdok in Gent vind je nog een 150 meter lange, betonnen zandbak.
Blegny mijn, het zwarte goud in Luik De mijn van Argenteau-Trembleur in Blegny is het laatste bastion van de Luikse steenkoolindustrie. In 1980 sluit Argenteau-Trembleur voor de derde keer in haar bestaan de poorten, dit keer definitief.
Blekerij Alsberge-Van Oost De blekerij Alsberge-Van Oost zag het levenslicht in 1879. Een eeuw later ging de blekerij over de kop en volgde jarenlange leegstand.
De mijnramp van Marcinelle Op 8 augustus 1956 slaat het noodlot toe in de mijn van Bois du Cazier: honderden meters onder de grond breekt een felle brand uit waarbij 262 mijnwerkers om het leven komen.
Bois-du-Luc: 3 eeuwen mijnbouw Veel (Oost-)Vlamingen pendelden in de 19de eeuw dagelijks met de trein naar le Centre (de mijnstreek rond La Louvière) om er af te dalen in een van de steenkoolmijnen.
Boomse steenbakkerijen De Rupelstreek telde op het einde van de 18de eeuw meer dan 100 steenbakkerijen, maar de opkomst van beton en de mechanisering luidden in de jaren 60 de zwanenzang in.
Mussolini's mijnstad In het gat van pluto rees in 1938 de stad Carbonia op. Een treffender naam was moeilijk te bedenken: alles stond hier in het teken van de steenkoolmijn, het eerste dat je ziet als je de stad binnenrijdt.
Carels Frères, het latere ACEC Maar liefst 712 stoommachines rolden tussen 1874 en 1914 van de band bij constructiewerkplaats Carels Frères (het latere ACEC) in Gent.
Oude steengroeve in Gesves Honderd jaar geleden telde Gesves nog zeven steengroeven, vandaag blijft daar niet veel meer van over. Alleen in de groeve van Bizonzon vind je nog sporen terug van de steenwinning.
Cementindustrie Rüdersdorf De wieg van de Duitse kalk- en cementindustrie staat in Rüdersdorf, waar de grootste kalksteengroeve van Centraal-Europa ligt.
Koude Oorlog onder de Kemmelberg In 1954 trok het Belgisch leger een bunker op aan de voet van de Kemmelberg, het uiterst geheime commandocentrum zou het hoofdkwartier van het leger vormen in geval van crisis of conflict ten tijde van de Koude Oorlog.
Voor vorst en vaderland Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op de Troonplaats, Brabo in Antwerpen en Manneken Pis: een voor een bronzen monumenten die de "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" heeft gegoten.
Crachet-Picquer in Frameries De voormalige steenkoolmijn Crachet-Picquer in Frameries sloot de poorten in december 1960 en is omgebouwd tot een wetenschappelijk avonturenpark.
Mouterij De Wolf Cosyns in Aalst Graan- en hophandelaar Jean-Louis De Wolf startte in 1790 met de mouterij "De Wolf-Cosyns" in hartje Aalst.
De langst actieve mijn van Noord-Frankrijk Oignies is de laatste plaats in het Franse mijnbekken van Nord-Pas-de-Calais waar steenkool ontgonnen werd. Pas in december 1990 sluit de mijn.
Delloye: het Franse mijnverleden Ook onze Franse buren woelden naar steenkool. In de Fosse Delloye duurde die zoektocht slechts een schamele 40 jaar, wegens niet rendabel.
Panty’s van Du Parc In de textielfabriek van de familie Bosteels-De Smeth, opgericht in 1875, werd het Belgische kousenmerk du Parc geproduceerd.
Replica in Eisden De steenkoolmijn van Eisden haalt vanaf 1922 steenkool uit de Limburgse ondergrond.
Kolen- en ertsbunker krijgt groen tintje 240 meter lang en 12 meter hoog is deze massieve blok beton. Ooit vormde het de voorraadkast met ertsen en steenkool voor de staalfabriek Schalker Verein, nu liggen er zonnepanelen op het dak ervan.
Filature du Rabot Langs de Nieuwevaart in de Gentse Rabotwijk prijken de restanten van de "Filature du Rabot".
Geraamte van een gasmeter Tot halfweg de 20ste eeuw stootte je in elke stad op een gasmeter. Nu zijn die metalen skeletten grotendeels verdwenen uit het straatbeeld.
Scheldekaai vol havenkranen Langs de oevers van de Scheldekaai in Antwerpen troepen een tiental havenkranen samen: ze vormen de grootste (museale) verzameling havenkranen ter wereld.
De laatste mijn van de Benelux Op 30 september 1992 haalde de Limburgse "Charbonnage d'Helchteren-Zolder" de laatste brok steenkool van de Benelux bovengronds.
Hoogbejaarde hoogoven in het Ruhrgebied Een van de oudste bewaarde hoogovens in het Ruhrgebied, de Henrichshütte in Hattingen, zag het levenslicht in 1854.
Hoog en droog: watertoren Axel Van de ruim 260 watertorens die sinds 1856 in het Nederlandse landschap opduiken, staan er nog 175 overeind, waaronder de watertoren in het Zeeuwse Axel.
De hoogste havenkraan van de Oude Dokken In het leeggelopen havengebied rond de Gentse havendokken is sinds 2004 een stadsvernieuwingsproject op gang getrokken.
Izegem onder st(r)oom Het West-Vlaamse Izegem is een van de eerste Vlaamse gemeenten die in 1900 een eigen elektriciteitscentrale uitbouwt. Daardoor staat de grootst bewaarde stoommachine van België in... Izegem.
Kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem Kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem in Wondelgem werd in 1884 opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Na een hevige brand kwam het gebouw leeg te staan. Het pand is ondertussen volledig opgeknapt.
Op verkenning in een oude cokesfabriek 64 jaar lang was de cokesfabriek Hansa in de Duitse stad Dortmund in bedrijf, maar in 1992 sloot de fabriek de deuren.
Koninklijke grandeur in Groenendaal Anno 1888 droomt koning Leopold II van een prestigieuze paardenrenbaan op een boogscheut van Brussel.
Het einde van de Kortrijkse Katoenspinnerij De Kortrijkse Katoenspinnerij lag sinds 1927 benepen tussen de Spinnerijstraat en het kanaal tussen Kortrijk en Bossuit.
Landschaftspark Duisburg-Nord Anno 1901 liet August Thyssen een staalfabriek met hoogoven, de Rheinische Stahlwerke zu Meiderich bei Ruhrort, optrekken in het Duitse Duisburg.
Le Blockhaus d'Eperlecques Diep verstopt in de bossen van Eperlecques bouwde het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog een montage- en lanceerbasis voor V2-raketten.
Le Grand-Hornu: sociale utopie in de Borinage In 1810 tikt Henri De Gorge de steenkoolmijn van le Grand-Hornu in de Borinage op de kop.
Het paradepaardje van le Pays Noir Steenkoolmijn Martinet in Charleroi is slechts een schim meer van zichzelf. Begin 20ste eeuw groeide le Martinet nochtans uit tot een van de koplopers in de Europese industrie.
Leerlooierij Schotte Leerlooierij Schotte nestelde zich begin 20ste eeuw tussen de Kapellekensbaan en de Dender in Erembodegem. De huid van runderen werd er bewerkt tot leren handtasjes en schoenen.
Katoenloodsen in de Voorhaven Een jaar of tien geleden stonden ze er zo bij, de drie loodsen aan de Voorhavenkaai. Intussen zijn ze een voor een opgeknapt.
Nieuw leven in de brouwerij De machinezaal van Wielemans-Ceuppens uit 1903 geeft onderdak aan een unieke verzameling stoommachines en compressoren.
Militair Hospitaal met zicht op zee In 1913 opende het Militair Hospitaal vlakbij het strand tussen Oostende en Bredene, de deuren, maar al meteen raakte het zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Oud slachthuis Al in de 16de eeuw prijkte in dit stukje Berlijn een slachthuis, vanaf 1876 volgde de uitbreiding tot het "Zentralvieh- und Schlachthof".
Oud zwembad Spiere-Helkijn Eén van de eerste openluchtzwembaden van België staat in Spiere-Helkijn. Een waterzuiveringsstation aan de monding van de Spierebeek in de Schelde werd in 1935 omgebouwd tot openluchtzwembad.
Pannenfabriek du Littoral Aan het kanaal Kortrijk-Bossuit prijkt sinds 1924 de pannenfabriek Céramique et briquetteries méchaniques du Littoral.
1.000 jaar mijnbouw op de Rammelsberg In 1988 staakte de Duitse ertsmijn Rammelsberg na bijna 1.000 jaar de winning van koper, lood en zink.
Wandelen door een oud rangeerstation Een twee kilometer lange, honderd meter brede strook spoorbundels: dat was het rangeerstation Tempelhof, in gebruik sinds het einde van de 19de eeuw.
Modernistische parel in Tombeek Op de top van een heuvel in Overijse, diep verstopt in de Tombeekse bossen, schuilde een van de meest bedreigde architecturale monumenten ter wereld: het sanatorium Joseph Lemaire.
Sanitary Sinds 2008 was deze voormalige ondergoedfabriek bijna van top tot teen gerenoveerd, maar voor de laatste fase van de opknapwerken ontbrak het geld.
Scheepslift les Fontinettes De scheepslift van Fontinettes in het Franse Arques overbrugt een hoogteverschil van 13 meter op het kanaal van Neufossé, dat de rivieren de Leie en de Aa met elkaar verbindt.
Unieke scheepsliften op het Centrumkanaal De 4 scheepsliften op het Centrumkanaal in Henegouwen overbruggen samen een hoogteverschil van 68 meter.
Revalidatiebad in oud station Na jaren leegstand, vandalisme en brandstichtingen kan je het station van Leval vandaag door een ringetje halen.
Teintureries Belges Spinnerijen, weverijen, ververijen en twijnderijen: in Ronse struikel je over de restanten van het textielverleden.
Spinnerij in een kasteel De torens en kantelen doen een kasteel vermoeden, maar dit was wel degelijk een spinnerij.
Nieuw leven voor een weverij Op een steenworp van het centrum van Ronse ligt de Tissage Mécanique Vandendaele, een van de eerste gemechaniseerde weverijen van de gemeente, zoals de naam al verraadt.
Tractiestation Het tractiestation in de Gentse Rabotwijk zet jarenlang hoogspanning om in voeding voor het tramnet.
Transfo Zwevegem Transfo Zwevegem, de oude elektriciteitscentrale van Zwevegem, wekte sinds 1911 stoom en elektriciteit op in de regio.
Nutteloze V1-lanceerbasis De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).
Het eerste industriële werelderfgoed Julius Buch stampte in 1873 de Völklinger Hütte uit de grond, waar tot in 1986 staal geproduceerd wordt.
Wintercircus Mahy De acrobaten en paarden hebben al lang geleden plaats geruimd voor autogarage Mahy, die een oldtimercollectie in het Wintercircus aanlegde. Na meer dan 20 jaar leegstand krijgt het Gentse circus nieuw leven ingeblazen.
Winterslag: Limburgs oudste mijn In 1917, bijna een eeuw geleden, gooit Winterslag als eerste Kempense mijn de poorten open.
Jugendstil in een steenkoolmijn In 1890 schieten de steenkoolmijnen in het Duitse Ruhrgebied als paddenstoelen uit de grond. De Zeche Zollern is een van de 70 nieuwkomers die je vandaag nog kunt bezoeken.
De Eiffeltoren van het Ruhrgebied In 1847 kwam de steenkool- en staalindustrie in het Duitse Ruhrgebied op kruissnelheid, industrieel Franz Haniel plantte dat jaar een steenkoolmijn in Essen.