Het sanatorium voor en na

Terug naar het sanatorium

Het sanatorium Joseph Lemaire in Tombeek is na een lange lijdensweg terug opgefrist. Sinds 2017 huist er een woonzorgcentrum in het modernisch paleis van architect Maxime Brunfaut.

31 december 2000

Delen op Facebook Delen op Twitter

Portierswoning

De gerenoveerde portierswoning langs de oprit naar het sanatorium. De woning, tot een jaar of tien geleden zwart van de roetvegen, is gerenoveerd. Maar de luifel boven de oprijlaan heeft zijn beste tijd wel gehad en is langs een kant onderstut.

Terrassen

De zuidelijk gerichte patiëntenterrassen: het zonlicht moest tbc-patiënten er sneller bovenop helpen. Tien jaar geleden was er geen ruit meer heel.

Zijvleugel

Een van de zijvleugels van het kruisvormig sanatorium. De crèmekleurige tegels zijn een voor een hermaakt.

Hoofdingang

De hoofdingang van het sanatorium leek meer op de entree van een paleis, met zijn marmeren vloeren en spiegels. De ingang tot het woonzorgcentrum zit op dezelfde plaats en in de vloer herken je terug het wapenschild van de Prévoyance Sociale, de bouwheer van het sanatorium.

Speel- en feestzaal

De op elkaar gestapelde speel- en feestzaal gaf uit op een jungle, ooit een Franse tuin.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

Het oude rangeerstation Berlijn-Tempelhof

Historische en nieuwe scheepsliften

Op zoek naar resten van de Limburgse mijnen

31 jaar na de Val: op zoek naar sporen van de DDR-grens

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be