68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken Maak kennis met 68 architecturale parels, sporen van de industriële revolutie, uitgerangeerde treinen en vakantieparadijzen die uit ons geheugen gewist zijn.
Betonnen mijn van Sauwartan Aan de rand van het bos van Saint-Ghislain in Dour rusten de betonnen restanten van de steenkoolmijn van Sauwartan, gesloten in 1938.
De mijnramp van Marcinelle Op 8 augustus 1956 slaat het noodlot toe in de mijn van Bois du Cazier: honderden meters onder de grond breekt een felle brand uit waarbij 262 mijnwerkers om het leven komen.
Bois-du-Luc: 3 eeuwen mijnbouw Veel (Oost-)Vlamingen pendelden in de 19de eeuw dagelijks met de trein naar le Centre (de mijnstreek rond La Louvière) om er af te dalen in een van de steenkoolmijnen.
Terrils beklimmen rond Charleroi Oude terrils beklimmen en industrieel erfgoed verkennen tijdens een 23 kilometer lange wandeltocht door Charleroi: dat kan met 'la Boucle Noire', een aftakking van het mijnwerkerspad GR412.
Verlaten baksteenfabriek Een halve eeuw geleden zijn de ovens gedoofd van deze baksteenfabriek. Toch slingeren nog duizenden bakstenen, buizen en raamkozijnen rond in de verlaten werkplaatsen.
Laatste stuiptrekking in de Borinage Van de honderdtal mijnen in de Borinage is de Charbonnage d'Hensies-Pommerœul de allerlaatste mijn die op 31 maart 1976 de poorten sluit.
Verdwenen ruïne charbonnage des Wagneaux De ruïnes van de oude steenkoolmijn des Wagneaux in Colfontaine hebben plaats geruimd voor nieuwe administratieve gebouwen van de gemeente.
Cokerie de Marchienne-au-Pont Begin 2008 werd de laatste lading cokes gelost uit de ovens van de cokesfabriek van Marchienne.
Verschrompelde cokesfabriek De cokesfabriek in Anderlues sloot in november 2002 de poorten. Het beursgenoteerde bedrijf kwam in dat jaar in financiële moeilijkheden toen het aandeel van 57 euro (waarde eind 2001) naar een euro verschrompelde.
Crachet-Picquer in Frameries De voormalige steenkoolmijn Crachet-Picquer in Frameries sloot de poorten in december 1960 en is omgebouwd tot een wetenschappelijk avonturenpark.
De gevelde schacht van Ciply Als een gevelde boom, zo ligt de betonnen schacht van de steenkoolmijn van Hyon-Ciply er al bijna 100 jaar bij op haar zij.
Doodlopende vierbaansweg in Strépy In de schaduw van de scheepslift van Strépy, mondt een ongebruikte weg met 4 rijstroken uit op een vers geploegde akker.
Catastrofe in de Borinage Wie mijnramp zegt, zegt Marcinelle. In de steenkoolmijn van Bois du Cazier komen op 8 augustus 1956 262 mijnwerkers om het leven. Het is de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, maar zeker niet de enige.
Geen bescherming voor la Providence Waals erfgoed minister Valérie De Bue heeft de knoop ontward: hoogoven 4 in Charleroi wordt niet beschermd.
Hellend vlak van Ronquières Het Hellend Vlak van Ronquières overbrugt 68 meter en vervangt daarmee 16 sluizen op het kanaal tussen Brussel en Charleroi.
Klimmen op de puinhopen van de Héribus Aan de rand van Bergen ligt de terril Héribus, de 138 meter hoge steenberg naast de gelijknamige koolmijn die hier tot 1968 actief was.
Werkloze wolkenmaker in Charleroi Precies honderd jaar geleden werd aan de oevers van de Samber de steenkoolcentrale van Monceau-sur-Sambre opgetrokken.
Het duurste gebouw van Binche De miljoenen euro's publiek geld die sinds 2008 in de renovatie van de kolenwasserij van Binche gepompt zijn, brengen een decennium later nog altijd geen zoden aan de dijk.
Le Grand-Hornu: sociale utopie in de Borinage In 1810 tikt Henri De Gorge de steenkoolmijn van le Grand-Hornu in de Borinage op de kop.
Het paradepaardje van le Pays Noir Steenkoolmijn Martinet in Charleroi is slechts een schim meer van zichzelf. Begin 20ste eeuw groeide le Martinet nochtans uit tot een van de koplopers in de Europese industrie.
Unieke betonnen schachtbok in Charleroi Je moet er eerst voor door een akker, stekende braamstruiken en een bandenstort waden, maar dan sta je wel aan een van de enige betonnen schachtbokken die Charleroi rijk is: le petit Martinet.
Het einde van Boch Keramis Een blauw gebloemd servies van Boch uit La Louvière stond jarenlang met stip op één op huwelijkslijsten. Maar na een stoet van overnames ging de keramiekfabriek in 2011 definitief kopje onder.
Marcasse: Van Gogh in de Borinage Van december 1878 tot oktober 1880 hokt Vincent Van Gogh in de Borinage, waar hij zelfs 700 meter afdaalt in de steenkoolmijn van Marcasse.
N60 in Anvaing: ongebruikte vierbaansweg Een 700 meter lange ophoging, hier en daar een spat asfalt en twee nutteloze viaducten: auto's zullen er niet meteen rijden op de vierbaansweg van de N60 in Frasnes-lez-Anvaing.
Brug boven niets Vrachtwagens en auto's razen over de brug van Estaimpuis richting Kortrijk of Doornik. Maar onder de brug tref je alleen een verkeersvrije weide aan.
Onafgewerkte metro in Charleroi De Métro Léger Charleroi moest uit acht lijnen bestaan die samen een metronet van 60 kilometer zouden vormen en 69 stations zou tellen. In 1976 openden de eerste stukjes van de lijn.
Onbevaarbaar kanaal Condé-Pommerœul Vissers, zwemmers en waterscooters zwaaien -voorlopig- de plak op het in onbruik geraakte kanaal op de grens tussen België met Frankrijk.
Schachtbokken gered van de sloop Twee metalen schachtbokken verheffen zich boven de rijhuizen langs de Rue de Marcinelle in Charleroi.
Gotische brug valt in het water Na jarenlang verzet is de afbraak begonnen van de Pont des Trous in Doornik: een militaire rivierbrug van eind 13de eeuw boven de Schelde.
Onafgewerkte ringweg in Moeskroen Het duurt wel nog even voor je in Moeskroen over de Route de la Laine (N518) kunt bollen.
Scheepslader Le Truc In het Henegouwse dorpje Lessines, langs de Dender, staat dit stukje industriële geschiedenis te verroesten: een scheepslader die de steenslag op de boten stortte.
Scheepslift van Strépy-Thieu 20 jaar na de start van de bouw ervan versluist de scheepslift van Strépy-Thieu de eerste boten. Tot 2016 is het de grootste scheepslift ter wereld.
Unieke scheepsliften op het Centrumkanaal De 4 scheepsliften op het Centrumkanaal in Henegouwen overbruggen samen een hoogteverschil van 68 meter.
Bedreigde spoorbrug boven de Schelde De 49 meter lange "Pont d'Allain" overbrugt de Schelde in Chercq bij Doornik.
Kolenspoor in Binche In Ressaix vind je nog enkele relicten terug van spoorlijn 241 die aftakte vanaf het station van Leval tot aan de steenkoolmijnen in Péronnes-lez-Binche.
Spoorlijn 80 voor steenkooltransport De 4 kilometer lange spoorlijn 80/78A voert de steenkool vanaf 1876 uit de mijnen van Bernissart weg via Blaton.
Spoorlijn 86 Vlaamse toegangspoort naar Borinage De Belgische spoorlijn 86 loopt van De Pinte tot in het Waalse Basècles. Enkel het gedeelte tussen De Pinte en Ronse is nog in dienst, de rest van de spoorbaan ligt te verkommeren.
Revalidatiebad in oud station Na jaren leegstand, vandalisme en brandstichtingen kan je het station van Leval vandaag door een ringetje halen.
Unieke stoompomp in Bernissart De enige nog overblijvende stoompomp op het Europese vasteland staat in Bernissart.
Mijn in pakketbootstijl De sloophamer dreigde eind 2014 voor de modernistische, betonnen mijnschacht van Saint-Albert in het dorp Péronnes-lez-Binche.