Murals in Belfast

Murals in Belfast

The Troubles in Noord-Ierland

Jarenlang stonden katholieken en protestanten met getrokken messen tegenover elkaar in de Noord-Ierse stad Belfast.

2 april 2009

Delen op Facebook Delen op Twitter

In 1998 keerde de rust na "The Troubles" terug met de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord. Al blijft de vrede broos. In 2019 nog werd een journalist gedood bij rellen in de Noord-Ierse stad Derry.

Backstop

De Brexit dreigt de spanning nog verder aan te wakkeren. Vooral de grens tussen Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en Ierland, dat lid is en blijft van de Europese Unie, geeft kopzorgen.

Niemand zit te wachten op de sluiting van de grens, volgens velen de doodsteek van de broze vrede. Vandaar de backstop, die moet garanderen dat de grens openblijft en de spanningen tussen de republikeinen en loyalisten uitblijven.

Sporen van het conflict

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn de sporen van het conflict nog altijd tastbaar. Zoals het uitgebrande justitiepaleis aan de Crumlin Road, waar honderden paramilitairen voor de rechter kwamen. Het gebouw sloot in 1998 en werd tien jaar later in brand gestoken.

Murals

Katholieke en protestantse wijken zijn soms nog altijd hermetisch van elkaar afgesloten, bijvoorbeeld Ardoyne, een overwegend katholieke arbeiderswijk.

De herinneringen aan de troubles zijn hier nog springlevend. Deze mural herdenkt vrijwilligers van het Iers Republikeins Leger (IRA) die gesneuveld zijn tijdens het conflict.

Politieke en religieuze verschillen tussen katholieken en protestanten worden in de verf gezet via ontelbare murals die elke vrije zijgevel inpalmen.

Peace wall

De peace wall langs de Cupar Way houdt katholieken en protestanten uit elkaar. Zo zijn er in heel Noord-Ierland meer dan vijftig, goed voor 34 kilometer grens.

Protestantse wijken

Ook in de protestantse wijken krioelt het van de murals, die dan weer paramilitaire groeperingen die zich tegen het IRA keerden, herdenken.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Advertenties

In de kijker

Verdwenen steunpunt op het strand van Wissant

Verken erfgoed langs Dender en spoor met #STrOOM

Expo's en events over industrieel erfgoed

Sporen van de Cockerills

De voorganger van het Humboldt Forum in Berlijn

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

© 2003-2021 hullabaloo.be