68 verborgen plaatsen om zelf te ontdekken Maak kennis met 68 architecturale parels, sporen van de industriële revolutie, uitgerangeerde treinen en vakantieparadijzen die uit ons geheugen gewist zijn.
Beestenboel in een verlaten textielfabriek Eén van de restanten van het Gentse textielverleden op de Malmarsite: de textielfabriek 'Etablissements Baertsoen et Buysse' uit de negentiende eeuw.
Blauwe havenkraan en grindbakken Langs het oude Handelsdok in Gent vind je nog een 150 meter lange, betonnen zandbak.
Blekerij Alsberge-Van Oost De blekerij Alsberge-Van Oost zag het levenslicht in 1879. Een eeuw later ging de blekerij over de kop en volgde jarenlange leegstand.
Carels Frères, het latere ACEC Maar liefst 712 stoommachines rolden tussen 1874 en 1914 van de band bij constructiewerkplaats Carels Frères (het latere ACEC) in Gent.
Oude scheepshelling in Rupelmonde Het Waasland was ooit een broeinest van scheepswerven. De laatst actieve werf, de Chantier Naval de Rupelmonde, sloot in 1996 de deuren.
De Nieuwe Molens Langs het Verbindingskanaal in Gent rees eind 19de eeuw een bakstenen complex uit de grond waar graan vermalen werd.
Wijkpark in een oude weverij Flanellen lakens, katoenen pyjama's en overhemden uit textielbedrijf De Porre vlogen naar alle hoeken van de wereld, waar ze in chique boetieks eindigden. Want katoen van De Porre, dat was kwaliteit.
Mouterij De Wolf Cosyns in Aalst Graan- en hophandelaar Jean-Louis De Wolf startte in 1790 met de mouterij "De Wolf-Cosyns" in hartje Aalst.
20 jaar leegloop uit havendorp Doel Het polderdorpje Doel ligt op de linkeroever van de Schelde en wordt omsingeld door de kerncentrale van Doel en het nieuwe Deurganckdok dat in 2005 in gebruik genomen werd.
Panty’s van Du Parc In de textielfabriek van de familie Bosteels-De Smeth, opgericht in 1875, werd het Belgische kousenmerk du Parc geproduceerd.
Zwavelzuur en fosfaat in Zelzate Chemiebedrijf Kuhlmann in de Gentse haven ging in 2009 op de fles, net geen 100 jaar na zijn oprichting.
De oude touwslagerij van Hamme De vroegere touwslagerij 'Filature & Corderie de Hamme' opende tijdens Open Monumentendag voor een laatste keer zijn deuren voor het grote publiek.
Filature du Rabot Langs de Nieuwevaart in de Gentse Rabotwijk prijken de restanten van de "Filature du Rabot".
Manchestergebouw met traptoren als blikvanger De Filature Nouvelle Orléans (FNO) is een van de restanten van de katoenindustrie in wat ooit het Manchester van het vasteland was.
Gashouders in Gent Een industrieterrein dat sinds midden de 19de eeuw een van de oudste gasfabrieken van België huisvestte, wordt vertimmerd tot een nieuwe stadswijk in Gent.
De voorganger van de Ghelamco Arena De Groothandelsmarkt der Vlaanderen werd in 1964 gebouwd langs de Ringvaart.
Havenkranen langs de Schipperskaai Het is stil in de oude haven van Gent. Het was ooit anders: tot in de 20ste eeuw vormden de Oude Dokken het hart van de Gentse haven en domineerde een tiental havenkranen de skyline.
De hoogste havenkraan van de Oude Dokken In het leeggelopen havengebied rond de Gentse havendokken is sinds 2004 een stadsvernieuwingsproject op gang getrokken.
Bedreigde betoncentrale in Gent Veertig jaar lang gulpte beton uit de enorme silo's van de betoncentrale van Inter-Beton aan het Handelsdok in Gent, maar begin 2009 stuurde Inter-Beton de fabriek op pensioen.
Kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem Kasteel Kervyn d'Oudt Mooreghem in Wondelgem werd in 1884 opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Na een hevige brand kwam het gebouw leeg te staan. Het pand is ondertussen volledig opgeknapt.
Kasteel van Mesen Het Kasteel van Mesen, dat ooit een internaat huisvestte, dankt zijn naam aan de laatste eigenaar van de gebouwen, het Koninklijk Gesticht van Mesen.
Frans oorlogsschip La Galissonnière Jarenlang ligt het oorlogsschip La Galissonnière te dobberen op het Franse scheepskerkhof van de Landévennec. Zelf ben ik er nooit geweest, maar het schip is uiteindelijk in België opgedoken.
Leerlooierij Schotte Leerlooierij Schotte nestelde zich begin 20ste eeuw tussen de Kapellekensbaan en de Dender in Erembodegem. De huid van runderen werd er bewerkt tot leren handtasjes en schoenen.
Katoenloodsen in de Voorhaven Een jaar of tien geleden stonden ze er zo bij, de drie loodsen aan de Voorhavenkaai. Intussen zijn ze een voor een opgeknapt.
Te laat om te redden De Gentse gasfabriek werd in de jaren 1950 uitgebreid met een modernistische machinehal en ketelhuis van de hand van architect Georges Bontinck.
De laatste reis van de Orage In 2017 meerde de Orage aan in de haven van Gent na haar laatste vaart vanuit Frankrijk. Het Franse marineschip werd bij recyclagebedrijf Galloo uit elkaar gepeuterd en tot schroot herleid.
Opgeblazen posttorens in Gent Het postsorteercentrum in Gent-Sint-Pieters is een lang vervlogen herinnering: in 2007 werden de twee torens gedynamiteerd.
Sanitary Sinds 2008 was deze voormalige ondergoedfabriek bijna van top tot teen gerenoveerd, maar voor de laatste fase van de opknapwerken ontbrak het geld.
Het laatste gebouw van de wereldexpo in 1913 Het enige overblijfsel van de wereldtentoonstelling in 1913 in Gent ligt gekneld op een parking tussen twee supermarkten: de Sint-Gerardusschool.
Spoorlijn 86 Vlaamse toegangspoort naar Borinage De Belgische spoorlijn 86 loopt van De Pinte tot in het Waalse Basècles. Enkel het gedeelte tussen De Pinte en Ronse is nog in dienst, de rest van de spoorbaan ligt te verkommeren.
Kolencentrale tegen de vlakte Twee dagen na de aankondiging van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, knalt in eigen land de steenkoolcentrale van Ruien tegen de grond.
Teintureries Belges Spinnerijen, weverijen, ververijen en twijnderijen: in Ronse struikel je over de restanten van het textielverleden.
Nieuw leven voor een weverij Op een steenworp van het centrum van Ronse ligt de Tissage Mécanique Vandendaele, een van de eerste gemechaniseerde weverijen van de gemeente, zoals de naam al verraadt.
Tractiestation Het tractiestation in de Gentse Rabotwijk zet jarenlang hoogspanning om in voeding voor het tramnet.
Treinkerkhof vol locomotieven Een tijdelijk onderkomen voor verouderde locomotieven van de Belgische spoorwegen, vooraleer ze onder de sloophamer verdwijnen.
Het textielverleden van Eeklo In het hart van het Meetjesland zou je het niet meteen verwachten, maar ook hier beleefde de textielindustrie gouden jaren.
Verroeste Vapeurbrug Boven de Moervaart in Moerbeke zweeft nog een van de laatste herinneringen aan spoorlijn 77A tussen Lokeren en Zelzate.
Verpleegsterschool Ondanks het feit dat de verpleegsterschool van Ronse pas in 1978 gebouwd is, staat het gebouw al bijna 10 jaar leeg.
Een hoop oude stenen. Of toch niet? Een rij stenen snijdt het wijkpark "De Porre" in Gentbrugge in tweeën. Wie iets dichter kijkt, ziet al snel dat sommige stenen genummerd zijn en andere een wel heel elegante vorm hebben. Dit is meer dan een hoop oude stenen.
Wintercircus Mahy De acrobaten en paarden hebben al lang geleden plaats geruimd voor autogarage Mahy, die een oldtimercollectie in het Wintercircus aanlegde. Na meer dan 20 jaar leegstand krijgt het Gentse circus nieuw leven ingeblazen.
Zand erover: Zandeken van de kaart De wijk het Zandeken in Evergem is vanaf 2006 van de kaart geveegd om plaats te ruimen voor de uitbreiding van de Gentse haven en het Kluizendok.
Zendmasten Semmerzake Twee militaire zendmasten in Semmerzake. Sinds 1956 verzekeren ze het militaire luchtverkeer van het Belgische grondgebied en de NAVO.