Atlantikwall: oorlog op het strand

Om een inval door geallieerden te verhinderen, bouwde het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog een 2685 kilometer lange verdedigingslijn langs de Europese stranden.

12 juni 2010

Delen op Facebook Delen op Twitter

De Atlantikwall bestaat uit een rist bunkers, afweergeschut, tankversperringen,... op strategische punten via Noorwegen tot aan de de grens met Spanje. Op 6 juni 1944, met de landing in Normandië, bezweek de Atlantikwall.

Wissant

Onder meer de kust en duinen in en rond Wissant liggen bezaaid met resten van bunkers.

Batterie Todt

Net onder Wissant, in Audinghen, bouwden de Duitsers de Batterij Todt. In deze 4 bunkers bevonden zich zware kanonnen die hun dodelijke lading tot in Engeland konden afvuren.

Scheve toren van Oye

Een als kerk gecamoufleerde vuurleidingstoren in het Franse Oye, gebouwd door de Duitsers in de Tweede Wereldtoren en na ene mislukte dynamitering weggezakt: de scheve toren van Oye.

Malo Terminus in Zuydcoote

Versterkingen die het Franse leger in de 19de eeuw bouwde langs de hele Franse grens, worden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gerecycleerd en uitgebreid met een bunkergordel langs het strand, zoals in Zuydcoote.

Westende

In Westende vormt de Altantik Wall nog letterlijk een muur op het strand. Landinwaarts, tussen de koeien, huist de veldbatterij Bamburg, dat beschermd is als monument.

Oostende

Batterij Hundius in Oostende. Bovenop de Duitse versterking bouwde de Belgische marine na de Tweede Wereldoorlog dit transmissiecentrum.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Stad Gent wil betoncentrale weg

Uitgestippelde wandelingen in Berlijn

Verken Berlijn met deze 4 uitgestippelde routes

Oude spoorlijn

Rondleidingen en festivals in industrieel erfgoed

Camp Marguerre

Buitenlands erfgoed in de kijker: Camp Marguerre

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be