Bunkerstad Wünsdorf

De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.

21 oktober 2013

Delen op Facebook Delen op Twitter

Naast 3 gigantische ondergrondse bunkers (Maybach I en II en de bijna intacte communicatiebunker Zeppelin) staan ook verschillende bovengrondse constructies in de vorm van huizen, die toegang gaven tot een ondergronds gangenstelsel en de bunkers. Met een likje verf waren ze voor  verkenningsvliegtuigen niet te onderscheiden van gewone huizen.

Bombardement

Britse en Amerikaanse vliegtuigen voerden in 1945 zware bombardementen uit op de bunkers Maybach I en II.

Na de Tweede Wereldoorlog nemen de Russen er hun intrek en blijft het tot 1994, ver na de val van de Muur, uiterst geheim militair domein, de zogenaamde "verboden stad".

Op  het hoogtepunt van de Koude Oorlog blies het Sovjetleger de bunkers in Zossen nieuw leven in. De Zeppelinbunker werd geactiveerd als communicatiecentrum.

18 meter ondergronds

De Zeppelinbunker bestaat uit 3 verdiepingen en ligt daardoor op een diepte tot 18 meter onder de grond.

Links  de toegangssluis tot de bunker. De Russen maakten de Zeppelinbunker bestand tegen ABC-aanvallen (aanvallen met atoom-, biologische- of  chemische wapens).

Het bulkt er nog van de oude apparatuur, waaronder een Russische meter (links) om dioden en transistors mee uit te testen. Met dank  voor de uitleg over het toestel aan Herman van de website Zeezenders Offshore Radio.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Verdwenen leerlooierij Schotte in Aalst

Gentse gashouders krijgen opknapbeurt

Buitenlands erfgoed in de kijker: Svojets in de verboden stad

Machinehal in art nouveau van Zeche Zollern

Art nouveau in de industrie

Boek Verdwijnend België

Verdwijnend België, het verhaal van 50 vergeten plaatsen

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be