Legertanks in Brander Wald

Tanks op de heide

Op een boogscheut van het Duitse Aken ligt Brander Wald, een heide en militair gebied waar je wrakken terugvindt van Amerikaanse tanks.

14 november 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Brander Wald is niet alleen een 165 hectare groot natuurgebied, sinds 1937 is het ook een militair domein en dat is vandaag niet anders: tijdens weekdagen kan je er niet in omdat het Duitse leger er nog altijd oefeningen houdt.

De geelbuikvuurpad gedijt er erg goed dankzij de vele met plasjes gevulde bandensporen die de zware militaire voertuigen er achterlaten.

Wrakken

Alles samen staan er nog een viertal wrakken van tanks, lichte Amerikaanse tanks zoals de M41 Walken Bulldog of de M47 Patton uit de jaren vijftig.

Sporen van de Westwall

In Brander Wald vind je ook nog honderden meters tankversperringen terug. In aanloop van de Tweede Wereldoorlog gaf Adolf Hitler opdracht voor de bouw van een verdedigingslijn in het westen van het land, de zogenaamde Westwall.

Het werd een 630 kilometer lange verdedigingslijn waarvan 260 antitankversperringen: rijen betonnen haaientanden die vijandige tanks moesten blokkeren. Veel ervan zijn na de Tweede Wereldoorlog gesloopt, behalve hier.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

Verdwenen steunpunt op het strand van Wissant

Verken erfgoed langs Dender en spoor met #STrOOM

Expo's en events over industrieel erfgoed

Sporen van de Cockerills

De voorganger van het Humboldt Forum in Berlijn

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

© 2003-2021 hullabaloo.be