Peenemünde: V2-laboratorium

Van september 1944 tot maart 1945 vuurden de Duitsers in een wanhoopspoging meer dan 3000 V2-raketten af op Londen en Antwerpen.

12 februari 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

De V2, afkorting voor Vergeltungswaffe 2, was de eerste onbemande raket. De ontwikkeling ervan gebeurde in Peenemünde, een verlaten uithoek van Duitsland,  waar honderden wetenschappers sinds 1936 aan de slag waren.

In oktober 1942 vond de eerste geslaagde lancering van een raket plaats, waarna de serieproductie van de V2-raket van start kon gaan. Aan het Peenemünde Historical Technical Museum staat nog ene model van de raket.

Aan "Prüfstand VII", waar de eerste V2 in 1942 succesvol gelanceerd werd, zijn nog de sleuven te onderscheiden die de uitlaatgassen van de raketten afvoerden. Buiten de enkele resten van lanceerplatformen zijn in de bossen maar weinig herkenbare sporen meer terug te vinden van de bedrijvigheid die hier ooit heerste.

In het Franse Eperlecques en La Coupole vind je nog montage- en lanceerbasissen terug voor deze raketten.

Man op de maan

De wetenschappers die de V2-raket ontwikkelden, waaronder Werner von Braun, werden na de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten ingelijfd om het raketprogramma van de NASA uit te rollen.

Dat leidde tot de ontwikkeling van de Saturnusraketten, die de eerste man op de maan bracht in 1969. Oscar Holderer, de laatste overlevende van die groep Duitse ingenieurs, overleed eind april 2015 in de VS.

Het uitgestrekte terrein en de installaties zelf zijn zwaar vernield bij bombardementen, waarna de sovjets er tijdens de DDR-periode een marinebasis installeerden. De energiecentraal uit de V2-periode is nog intact en huisvest nu het museum.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

E-book 'Metropolis Berlijn': de geschiedenis van Berlijn in 50 verhalen

Littekens van de Eerste Wereldoorlog

Expo's en events over industrieel erfgoed

Verken erfgoed langs Dender en spoor met #STrOOM

Bedreigd erfgoed

Sporen van het verleden in de "Atlas van Vergeten België"

© 2003-2021 hullabaloo.be