Het lanceerplatform

V1-lanceerbasis

Nutteloze V1-lanceerbasis

De Duitse luchtmacht ontwikkelt in de Tweede Wereldoorlog een onbemande vliegende bom, beter bekend als de V1 (Vergeltungswaffe).

9 juni 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

De V1 is de dodelijke voorloper van de V2-raket, die in Peenemünde ontwikkeld is. Het onbemande tuig heeft aanvankelijk een bereik van 240 kilometer en kan een lading van 830 kilogram vervoeren.

Werking van het lanceerplatform

Het lanceerplatform is 48 meter lang en heeft een hellingsgraad van 6°. Het staat gericht op het centrum van Londen (in vogelvlucht op zo'n 200 kilometer afstand van Hazebrouck).

Bij de lancering werd de V1-raket op een wagentje geplaatst. Vanuit deze bijna nog intacte lanceerbaan werd het wagentje, met daarop de raket, vanop een geleidersrail tussen de 2 muren aan hoge snelheid in de lucht geschoten met behulp van stoom onder hoge druk.

De muren aan beide kanten van de lanceerbaan moesten de scherven opvangen die bij de lancering vrijkwamen. De zijmuren zijn opgetrokken uit betonstenen.

Na elke lancering werden alle chemische restanten van de stoomzuiger gespoeld met grote hoeveelheden water (foto links). Om de machines niet te beschadigen, werd zacht water gebruikt. Daarvoor diende het pompstation met tank (foto rechts).

De V1-raketten werden, zonder vleugels, opgeslaan in deze 80 meter lange bunkers. Van bovenaf gezien hebben de gebouwende vorm van een ski, om de impact van een eventueel bombardement te beperken.

Opslagruimte voor de wagentjes waarop de V1-raketten werden gemonteerd.

Lanceerbasis

Om de V1 de lucht in te krijgen, bouwden de Duitsers 96 basissen in Frankrijk, waaronder eentje in het Bois des Huit Rues bij Hazebrouck in 1943. Bombardementen door de geallieerden verhinderden dat hier ooit een V1 wordt afgeschoten.

Elders slaagden ze wel in hun opzet: op 13 juni 1944, een week na D-Day, schoot de Luftwaffe de eerste van duizenden V1-bommen af met bestemming Londen, en later Antwerpen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Verken het verborgen Berlijn

Verken Berlijn: ontdek 50 must-sees met dit e-book

Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.

De verboden stad van de Sovjets

Batterie Todt

75 jaar bevrijding: sporen van de Atlantikwall

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Bedreigd met afbraak: Pêchon in Charleroi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be