Leegstaand winkelcentrum Cité Foch

Franse geallieerden, die na de Tweede Wereldoorlog de Franse sector in West-Berlijn onder hun hoede kregen, bouwden tussen 1952 en 1976 een eigen woonwijk, "Cité Foch", in het Berlijnse Wittenau.

11 januari 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

De wijk is genoemd naar Ferdinand Foch, de Franse geallieerde opperbevelhebber op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Langs de Rue Montesquieu en de Avenue Charles de Gaulle bouwden de Fransen er een eigen school, zwembad, woningen en dit leegstaande winkelcentrum.

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 trokken de Franse strijdkrachten zich terug uit Berlijn en stroomde de wijk langzaam leeg.

De sloop van enkele gebouwen keerde begin 2000 het tij, maar kon een gedeeltelijke sluiting van het warenhuis "Cité Foch" in 2006 niet meer verhinderen.

Shopping centrum

De zwanenzang duurde tot 2011, toen ook de laatste winkeluitbaters het gebouw verlieten en Cité Foch leeg kwam te staan.

Het shopping centrum, opgetrokken in de jaren '70, huisvestte jarenlang een bioscoop, cultureel centrum, fitnessruimte en verschillende winkels.

Afgebroken

Een nieuwe eigenaar ontvouwde in september 2014 zijn plannen: hij wil het hele pand met de grond gelijk maken en er nieuwe woningen bouwen. En zo geschiedde: eind 2016 werd het West-Berlijnse winkelcentrum met de grond gelijk gemaakt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Stad Gent wil betoncentrale weg

Uitgestippelde wandelingen in Berlijn

Verken Berlijn met deze 4 uitgestippelde routes

Oude spoorlijn

Rondleidingen en festivals in industrieel erfgoed

Camp Marguerre

Buitenlands erfgoed in de kijker: Camp Marguerre

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be