Leegstaand winkelcentrum Cité Foch

Franse geallieerden, die na de Tweede Wereldoorlog de Franse sector in West-Berlijn onder hun hoede kregen, bouwden tussen 1952 en 1976 een eigen woonwijk, "Cité Foch", in het Berlijnse Wittenau.

11 januari 2014

Delen op Facebook Delen op Twitter

De wijk is genoemd naar Ferdinand Foch, de Franse geallieerde opperbevelhebber op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Langs de Rue Montesquieu en de Avenue Charles de Gaulle bouwden de Fransen er een eigen school, zwembad, woningen en dit leegstaande winkelcentrum.

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 trokken de Franse strijdkrachten zich terug uit Berlijn en stroomde de wijk langzaam leeg.

De sloop van enkele gebouwen keerde begin 2000 het tij, maar kon een gedeeltelijke sluiting van het warenhuis "Cité Foch" in 2006 niet meer verhinderen.

Shopping centrum

De zwanenzang duurde tot 2011, toen ook de laatste winkeluitbaters het gebouw verlieten en Cité Foch leeg kwam te staan.

Het shopping centrum, opgetrokken in de jaren '70, huisvestte jarenlang een bioscoop, cultureel centrum, fitnessruimte en verschillende winkels.

Afgebroken

Een nieuwe eigenaar ontvouwde in september 2014 zijn plannen: hij wil het hele pand met de grond gelijk maken en er nieuwe woningen bouwen. En zo geschiedde: eind 2016 werd het West-Berlijnse winkelcentrum met de grond gelijk gemaakt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Rondleidingen en festivals in industrieel erfgoed

Buitenlands erfgoed in de kijker: koolmijn Tower in Wales

Relicten van Expo 58 op de Heizel

Gent: het Manchester van het vasteland

Seininrichting met kabels en katrollen

Sporen van de oude Vennbahn

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

© 2003-2019 hullabaloo.be