Het koninklijk station in de Ardennen

Halte Royale d'Ardenne

Koninklijk treinstation

Honderd jaar geleden hield de laatste trein halt in het prestigieuze treinstation "Château Royal d'Ardenne". Maar wat kwamen de reizigers zoeken in het hart van Belgisch Klein-Zwitserland?

10 november 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op een lapje grond in de Ardennen liet koning Leopold II een luxehotel bouwen: het Château Royal d'Ardenne.

Om de gasten met de nodige egards te ontvangen, werd vlakbij de spoorlijn tussen Dinant en Bertrix een station gebouwd: de Halte Royale d'Ardenne.

Sprookjeskasteel

Het lijkt wel een sprookjeskasteel in het klein, met dat torentje en kantelen. Dat moeten de eerste gasten, die hier in de zomer van 1898 van de trein stapten, ook gedacht hebben.

Vanop het perron wandelde de internationel jetset van toen door de middeleeuwste toren naar het binnenplein. Daar wachtten de koetsiers, die hen via een spiraalvormig pad naar hun eindbestemming voerden: het luxehotel, gebouwd door koning Leopold II.

De twee wereldoorlogen doorprikten het toeristisch sprookje, maar het hotel krabbelde telkens terug recht. Tot in 1949: toen sloot het hotel voorgoed de deuren.

Afgebrand

Van de mondaine bestemming blijft vandaag geen steen meer over: in 1968 brak er brand uit in het leegstaande hotel. Het zwartgeblakerde karkas werd een paar jaar later met de grond gelijk gemaakt.

En de koninklijke treinhalte? Die staat er nog. Maar het traliewerk voor de toegangspoort maakt al snel duidelijk dat het station niet meer in gebruik is: in 1919 hield de laatste trein halt.

Sindsdien staat het station weg te kwijnen, een vergeten monument op het lijstje eigendommen van de Koninklijke Schenking.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Advertenties

In de kijker

Komende evenementen over industrieel erfgoed in de agenda

Wandelen naar industrieel erfgoed

Sanatorium Beelitz Heilstätten

Fietsen en wandelen over oude spoorlijnen via het RAVeL-netwerk

Sporen van de Koude Oorlog

Het oude rangeerstation Berlijn-Tempelhof

© 2003-2021 hullabaloo.be