Eén van de spoorbruggen van de Yorckbrücken in Berlijn

Yorckbrücken in Berlijn

Historische spoorbruggen in Berlijn

Tientallen spoorbruggen, 30 om precies te zijn, overspannen sinds 1870 de Yorckstraße in Berlijn.

26 december 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

De sporen leiden naar het Anhalter Bahnhof, dat uitgroeit tot de poort van Berlijn. Vanuit het kopstation kon je ooit de trein nemen naar Frankfurt am Main, München, Praag, Wenen, Rome en Athene.

Over het merendeel van de  historische Yorckbrücken rijden al lang geen treinen maar. Sinds de Tweede Wereldoorlog leiden ze namelijk naar nergens meer.

Buiten dienst

Hun eindbestemming, het Anhalter Bahnhof, is tijdens de oorlog vernield door geallieerde bombardementen. Over een handvol nieuwere bruggen rijden nu wel nog de S-Bahn en treinen van de Duitse spoorwegen.

Sinds 1993 zijn de bruggen, een ontwerp van de architect Franz Schwechten, die ook de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche op papier zette, beschermd als monument.

Gedemonteerd

Monument of niet, na 70 jaar verval zijn ze er niet al te goed meer aan toe. Vier bruggen (nummer 10, 11,14 en 17) zijn begin 2016 gedemonteerd en zullen een opknapbeurt krijgen.

De roestende onderdelen van die 4 in stukken gezaagde bruggen liggen nu verderop, in het uithoek van het Park am Gleisdreieck, te wachten op hun renovatie.

Bedoeling is dat de bruggen ooit terug op hun plaats liggen, zodat je van de Südgelände, een oud rangeerterrein, naar het nieuw aangelegde Park am Gleisdreieck kunt fietsen of stappen. Nu maak je de oversteek boven de Yorkstrasse via een tijdelijke brug.

Vertraging

Strengere veiligheidsnormen remmen de renovatiewerken af: een fietsersbrug van nu is strenger gereglementeerd dan de spoorbrug waar in de 19de eeuw zware locomotieven over donderden. Sinds 2017 lijkt er schot in de zaak te komen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Batterie Todt

75 jaar bevrijding: sporen van de Atlantikwall

Verken het verborgen Berlijn

Verken Berlijn: ontdek 50 must-sees met dit e-book

Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.

De verboden stad van de Sovjets

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Bedreigd met afbraak: Pêchon in Charleroi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be