Ironbridge, bakermat van de industriële revolutie

De wieg van de industriële revolutie staat in het Britse Ironbridge. Reden genoeg dus om het dorpje te bezoeken, dat haar naam dankt aan de eerste gietijzeren brug ter wereld, die in 1779 gebouwd werd boven de Severn-rivier.

23 oktober 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

We schrijven 1709 wanneer quaker Abraham Darby I in Coalbrookdale ijzer voor het eerst smelt met behulp van cokes (gezuiverde steenkool) in plaats van met houtskool.

Start industriële revolutie

De creatieve ontdekking luidt de start van de industriële revolutie in, die al snel over het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld walst.

Wanneer Thomas Newcomen in 1712 bovendien de stoompomp uitvindt, de voorloper van de stoommachine van James Watt, schakelt de productie van ijzer nog een tandje hoger.

Oude hoogoven

De oude oven, waar Abraham Darby de cokes in strooide, toont verschillende inscripties, waaronder "Abraham Darby 1777", het jaartal waarin de oven wellicht vergroot werd om de Iron Bridge te gieten.

Het jaartal eronder toont 1638, maar is een foute restauratie van 1658, het vermoedelijke bouwjaar van de oven.

Het historisch bouwwerk is sinds 1982 onder een beschermende cocon geplaatst.

378 ton gietijzer

Maar daar stopt het verhaal niet. In 1768 neemt de 18-jarige kleinzoon van Abraham Darby I de scepter over van de Coalbrookdale ironworks.

De jongste telg van de quakers zet het licht op groen voor de bouw van de grootste gietijzeren constructie tot dan toe, goed voor 378 ton gietijzerer volgens de BBC: Iron Bridge.

Ironbridge huisvest vandaag een hele rist musea die het verhaal vertellen van de start van de industriële revolutie, het zijn er in elk geval te veel om op een dag te bezoeken (mijn aanvankelijke plan), te meer ze al om 17u de deuren sluiten.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Verken het verborgen Berlijn

Verken Berlijn: ontdek 50 must-sees met dit e-book

Wünsdorf, het hoofdkwartier van het Rode Leger tijdens de Koude Oorlog.

De verboden stad van de Sovjets

Batterie Todt

75 jaar bevrijding: sporen van de Atlantikwall

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Bedreigd met afbraak: Pêchon in Charleroi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be