Charbonnage des Wagneaux

Charbonnage des Wagneaux

Eleanor blaast dak charbonnage des Wagneaux weg

Winterstorm Eleanor heeft het dak van de voormalige steenkoolmijn des Wagneaux in Wasmes weggeblazen. Werk uitgespaard voor de gemeente Colfontaine, die het complex toch al wilde slopen.

6 januari 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

De mijn, volgens de website Belgische Steenkoolmijnen tot diep in de jaren '50 van de vorige eeuw in gebruik, was een onderdeel van de Charbonnage d'Hornu et Wasmes. De roepnaam ervan varieert van Wagneaux over Vanneaux tot Vanaux.

Het monumentale gebouw gaf onderdak aan de vestiaire, de  "Salle des pendus", waar de mijnwerkers hun kleren met kettingen tot tegen het plafond hesen. De gevel bestaat uit 18 traveeën.

La Bantuelle

Volgens Paul Berckmans werd het gebouw loodrecht gebouwd tegen de 2 schachttorens, die samen met de machinegebouwen gesloopt zijn. Nadat de mijn werd opgedoekt gaf het bakstenen complex onderdak aan materiaal van de firma Bantuelle.

Sloopvergunning ligt klaar

De stormschade komt de gemeente Colfontaine al bij al goed uit: het industrieel monument moet sowieso plaats ruimen voor nieuwe administratieve gebouwen. Bakstenen, beton, metalen en blauwsteen uit het oude monument zullen hergebruikt worden in de nieuwbouw, een pilootproject in Wallonië.

Blijft enkel nog de vraag of het in elkaar gezakte dak nu al dan niet asbest bevat. Volgens de gemeente is er geen vuiltje aan de lucht.

(Via E-FAITH op Twitter)

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Spreepark: leegstaand pretpark in Berlijn

Gent: het Manchester van het vasteland

Seininrichting met kabels en katrollen

Sporen van de oude Vennbahn

Steenkoolmijn Prosper Haniel in het Ruhrgebied

Het einde van de mijnbouw in het Ruhrgebied

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be