Tour Saint-Albert

De sloophamer dreigde eind 2014 voor de modernistische, betonnen mijnschacht van Saint-Albert in het dorp Péronnes-lez-Binche.

21 januari 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

De 63 meter hoge toren is gebouwd in 1954 in gewapend beton met de steun van het Amerikaanse Marshallplan, dat de Europese economie nieuw leven moest inblazen na de Tweede Wereldoorlog.

De steenkoolmijn hoestte in zijn hoogdagen dagelijks 2.000 ton steenkool op, die enkele honderden meters verderop behandeld werd in de kolenwasserij van Péronnes-lez-Binche, die momenteel gerenoveerd wordt.

Na 15 jaar kwam in 1969 een eind aan de steenkoolmijn van Saint-Albert.

Red de toren

De gemeente Binche loopt sinds 2014 rond met plannen om de toren te slopen, zo komt er plaats vrij voor een wijk met 350 woningen.

De plannen stuiten op protest. Met een petitie wil "Sauvons la tour Saint-Albert" de sloop blokkeren. De initiatiefnemers willen de mijnschacht ondermeer behouden omdat het een van de laatste nog bestaande betonnen schachttorens is in ons land en omdat de toren is deel gaan uitmaken van het landschap.

In maart 2015 heeft de organisatie een eerste horde genomen, want de sloopvergunning is door het Waals gewest geweigerd.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Duitslands laatste kolenmijn sluit eind dit jaar

Sloop Radio Oostende is begonnen

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Ontvang alle nieuwe artikels in je mailbox: schrijf je in op de nieuwsbrief

Racen in het Ruhrgebied

Gerenoveerd: deze ruïnes kregen een nieuwe bestemming

© 2003-2018 hullabaloo.be