Tower Colliery

David tegen Goliath in Tower Colliery

Glyn Roberts werkt sinds de jaren '60 in de steenkoolmijn Tower Colliery. Hij ziet tientallen mijnen sluiten in Zuid-Wales en in 1994 luiden ook de doodsklokken boven Tower Colliery.

21 januari 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op dat moment is Tower Colliery, door de kaalslag van de Britse premier Margaret Thatcher in de jaren '80, de laatste nog actieve mijn van Zuid-Wales.

British coal besluit op 23 april 1994 Tower Colliery op te doeken wegens "niet meer economisch".

Tower Colliery

Groot-Brittannië

Tower Colliery

Londen

Heropend

De mijnwerkers, onder leiding van vakbondsman Tyrone O'Sullivan, pikken de sluiting niet en vechten terug: ze nemen het heft in eigen handen en kopen de mijn over: "We were ordinary men, we wanted jobs, we bought a pit."

239 mijnwerkers schrapen elk 8.000 pond bij elkaar om de 2 miljoen pond te kunnen ophoesten. De schachtbok uit de jaren '30 komt begin 1995 terug in beweging.

Experts waarschuwen dat hun plannen faliekant zullen aflopen en dat er te weinig steenkool in de grond zit. Ze krijgen ongelijk. Jaar na jaar boekt de mijn winst.

Goudmijn

Met hun succesverhaal halen de kompels de voorpagina's. "People power that empowered Wales", "The coalmine that became a goldmine",...  Er wordt net geen operastuk aan opgedragen.

Tower Colliery sluit uiteindelijk 13 jaar later, op 25 januari 2008. Niet om economische redenen, maar omdat alle steenkoollagen uitgeput zijn.

Triomftocht

De sluiting wordt met een triomfantelijke optocht gevierd en sijpelt zelfs tot in onze contreien door, met de blogpost "Het succes van een mijnsluiting" door de VRT-correspondente Lia Van Bekhoven.

Na de sluiting

De sluiting in 2008 betekent niet dat de 300 medewerkers van Tower Colliery moeten stempelen. Veel mijnwerkers kunnen terecht in de bovengrondse site vlakbij, waar tot 2018 nog 6 miljoen ton steenkool voor het grijpen ligt.

Delen van de opbrengst investeert Tower Regeneration via een fonds in projecten in de buurgemeenten. Omwonenden die protesteren tegen de ontginning krijgen lik op stuk: "Lelijk was dit stuk land toch al".

De gebouwen van Tower Colliery takelen intussen af en krijgen ongewenste bezoekers over de vloer. De kabels tussen de schachttoren en het ophaalgebouw zijn verwijderd omdat ze als deathride gebruikt werden.

Vage plannen

Oud-mijnwerker Glyn Roberts blijft verknocht aan zijn mijn. Hij houdt er nu een oogje in het zeil en leidt er toeristen rond die van heinde en verre komen.

Er liggen vage plannen op tafel voor een herbestemming, met aandacht voor het industrieel verleden van de locatie.

Tower Colliery heeft zijn geschiedenis mee: het is de oudste, actieve ondergrondse mijn van het Verenigd Koninkrijk en mogelijk ter wereld.

De naam ervan duikt voor het eerst op in 1864, weet professor Hywel Francil in "The Tower Story". Op haar hoogtepunt werken er 2.000 mensen (en 500 paarden).

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Spreepark: leegstaand pretpark in Berlijn

Gent: het Manchester van het vasteland

Seininrichting met kabels en katrollen

Sporen van de oude Vennbahn

Steenkoolmijn Prosper Haniel in het Ruhrgebied

Het einde van de mijnbouw in het Ruhrgebied

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be