Zeche Zollverein

In 1847 komt de steenkool- en staalindustrie in het Duitse Ruhrgebied op kruissnelheid, industrieel Franz Haniel plant dat jaar een steenkoolmijn in Essen.

28 december 2007

Delen op Facebook Delen op Twitter

Vanaf 1851 spuwt de Zeche Zollverein de eerste kolen uit, begin twintigste eeuw telt de mijn al elf schachten en in 1932 wordt de hele fabriek gemoderniseerd.

Ook Schacht XII, een van de blikvangers van het cultuurjaar in het Ruhrgebied, krijgt in dat jaar vorm op de tekentafel van architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer (die ook de Rammelsbergmijn ontwerpen).

Onder de stalen constructie in Bauhausstijl, gaapt een schacht van meer dan 1000 meter diepte.

Grootste steenkooldelver

Met de opening van de nieuwe schacht promoveert de Zeche Zollverein tot de grootste steenkoolmijn van het Ruhrgebied. Tijdens de hoogdagen stelt de fabriek 6.900 mensen te werk, uit Schacht XII alleen al halen de mijnwerkers dagelijks 12.000 ton kolen naar boven.

De Zollverein ontsnapt niet aan mijnrampen: in 1941 komen bijna dertig mijnwerkers om het leven doordat een deel van het gangenstels instort. De Tweede Wereldoorlog zelf doorstaat de Zollverein zonder kleerscheuren. 

Vernieuwing

Schacht XII domineert de Zeche Zollverein, maar er prijken nog een handvol andere schachttorens op het terrein, zoals de stalen toren van van schacht 1/2/8, in 1958 volledig vernieuwd.

Schacht 3/7/10 -bijnaam Bauart Promnitz 2- ligt iets verderop, in het oostelijke deel van Zeche Zollverein.

Laatste steenkool

Op 23 december 1986 haalt de Zollverein de laatste kolen boven, daarmee is het de laatste nog actieve steenkoolmijn in Essen.

Op een boogscheut van de Zollverein ligt de gelijknamige Kokerei, die het tot in 1993 uitzingt.

Al van bij de stillegging is het monument beschermd. De sanering sleept tot in 1999 aan. In 2002 wordt de Zollverein uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

In de kolenwasserij, waar het stof en de stenen van de steenkolen werden verwijderd voordat ze naar de cokesfabriek werden afgevoerd, vind je het Ruhrmuseum, een ontwerp van de architect Rem Koolhaas.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Betoncentrale in Gent

Deze monumenten zijn bedreigd

Buitenlands erfgoed in de kijker: kalk en cement in Rüdersdorf

Ontdek 50 vergeten plaatsen in "Verdwijnend België"

Batterie Waldam

75 jaar bevrijding: sporen van de Atlantikwall

Fief de Lambrechies

Zelf op ontdekking: raadpleeg de kalender

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be