Tejo stroomcentrale

Stroom voor Lissabon

Stroom voor de elektrische tram, straatverlichting en fabrieken in en rond Lissabon: de thermoelektrische centrale van Tejo vormde een belangrijke hoeksteen voor de ontwikkeling van de Portugese hoofdstad Lissabon.

11 augustus 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De centrale werd aan het begin van de 20ste eeuw gestaag uitgebouwd: het werd een blokkendoos van ijzeren skeletstructuren, opgevuld met bakstenen.

De artistieke gevels in art nouveau en classicisme hielden nog een beetje de schijn op, maar daarachter was het de hel, met de turbines, ketels en alternators die een hels kabaal, stof en hitte rondbliezen.

Tagus

De ligging langs de Tagus-rivier is natuurlijk niet toevallig: de steenkool om de ketels te voeden, werd aangevoerd via het water. Grote buizen pompten het water op om in een stoomketel om te zetten in stoom.

In 1975 werd de centrale opgedoekt. En bewaard. De schoonheid van het complex was ook politici niet ontgaan, vandaar dat de centrale in 1990 een tweede leven kreeg als elektriciteitsmuseum "MAAT", wat het tot op de dag van vandaag is.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Verdwenen leerlooierij Schotte in Aalst

Gentse gashouders krijgen opknapbeurt

Buitenlands erfgoed in de kijker: Svojets in de verboden stad

Machinehal in art nouveau van Zeche Zollern

Art nouveau in de industrie

Boek Verdwijnend België

Verdwijnend België, het verhaal van 50 vergeten plaatsen

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be