Filature Nouvelle Orléans

De Filature Nouvelle Orléans (FNO) is een van de restanten van de katoenindustrie in wat ooit het Manchester van het vasteland was.

19 februari 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Lieven Bauwens geeft in 1801 het startschot van de industriële revolutie in de Gentse katoensector: dat jaar smokkelt hij een Mule Jenny (een in 1779 uitgevonden spintoestel) vanuit Engeland via Frankrijk naar Gent.

Het spintoestel zorgt voor een ongekende groei. Gent produceert tijdens de 19de eeuw het grootste deel van het Belgisch katoen.

Bij de oprichting van FNO, in 1896, kent de Gentse textielindustrie een van zijn grootste groeimomenten, door de sterke stijging van de export.

Manchester

Het Manchestergebouw van de Filature Nouvelle Orléans is opgetrokken in 1899 en wordt geflankeerd door de in het oog springende traptoren.

Crisis

Vanaf de jaren '50 krijgt de Gentse textielindustrie klappen: verschillende bedrijven kunnen het hoofd niet meer boven water houden, Filature Nouvelle Orléans wordt in 1972 overgenomen door de UCO-groep.

In 1988 valt uiteindelijk het doek voor FNO. Al snel staan de gebouwen te verkommeren.

Bescherming

In de jaren '90 kruipt de fabriek volgens Sogent door het oog van de naald, maar sinds 1995 zijn het hoofdgebouw met traptoren, de schoorsteen, de katoenmagazijnen en kantoorgebouwen beschermd als monument.

Het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent is sinds 2015 bezig de site, waaronder de kantoorgebouwen, te restaureren en herbestemmen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

In de kijker

Stad Gent wil betoncentrale weg

Uitgestippelde wandelingen in Berlijn

Verken Berlijn met deze 4 uitgestippelde routes

Oude spoorlijn

Rondleidingen en festivals in industrieel erfgoed

Camp Marguerre

Buitenlands erfgoed in de kijker: Camp Marguerre

Boek Verdwijnend België

Ontdek "Verdwijnend België": een ode aan 50 vergeten plaatsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2019 hullabaloo.be