Route de la Laine

Onafgewerkte ringweg in Moeskroen

Het duurt wel nog even voor je in Moeskroen over de Route de la Laine (N518) kunt bollen.

8 december 2015

Delen op Facebook Delen op Twitter

In 2010 werd de eerste spade in de grond gestoken. Bedoeling: via een 2,3 kilometer lange ringweg ten zuiden van de stad het centrum ontlasten en zowel de eigen industriezone als de Franse grenssteden sneller toegang geven tot de snelweg E403 (A17).

Tot begin 2015 was er door de precaire budgettaire situatie slechts een kilometer van de weg aangelegd.

Leven in de brouwerij

In juni 2015 kwamen de werken in een stroomversnelling. Reden: indien het gros van de werken niet voor eind 2015 is afgerond, moet het Waals gewest een deel van de Europese subsidies ervoor terugstorten.

Het Europese fonds Feder hoest 40% van de kosten van de Route de la Laine op.

Dat wil nog niet zeggen dat er op korte termijn al verkeer over het asfalt zal daveren.

De ringweg is nu namelijk ongeveer halfweg doormidden geknipt door de drukke Chaussée de Luingne.

Het Waals gewest nam zich begin 2015 voor om € 1,4 miljoen vrij te maken voor de bouw van een brugrotonde waar de N518 de Chaussée de Luingne kruist.

De werken aan het complexe sluitstuk van de N518 zijn gepland voor de lente van 2016 en zullen al snel 1 à 2 jaar duren.

De weg is gebudgetteerd voor 2 aparte rijstroken en kan uitgebreid worden naar 2 x 2 stroken, al moet dan bekeken worden hoe de doorsteek onder de spoorweg zal gebeuren. Daar is nu slechts plaats voor 2 rijstroken.

De aanleg van de Route de la Laine heeft volgens Nordéclair tot dusver zo'n € 5,4 miljoen gekost hebben, zonder de bouw van de tunnelrotonde.

2017 of 2018

De schepen van mobiliteit hoopt dat er eind 2017 eindelijk auto's rijden op de Route de la Laine. De burgemeester van Moeskroen is iets voorzichtiger en laat 2018 vallen, 10 jaar nadat de Waalse overheid het licht op groen zette voor het tracé.

Aan de overkant van de grens, in Frankrijk, wordt al een decennium halsreikend uitgekeken naar de afwerking van de Route de la Laine op Belgisch grondgebied. De verbindingsweg tussen Roubaix tot aan de grens werd in 2004 plechtig geopend.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Advertenties

In de kijker

Het mijnverleden van Sardinië

Littekens van de Eerste Wereldoorlog

Steenkoolindustrie in Noord-Frankrijk

Expo's en events over industrieel erfgoed

Verken erfgoed langs Dender en spoor met #STrOOM

Bedreigd erfgoed

© 2003-2021 hullabaloo.be