Kasteel van Mesen

Het Kasteel van Mesen, dat ooit een internaat huisvestte, dankt zijn naam aan de laatste eigenaar van de gebouwen, het Koninklijk Gesticht van Mesen.

12 december 2005

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tot in de jaren zestig was het kasteel een elitiar internaat waar in het Frans werd les gegeven, schrijft Hubert Topke in een uitgave van de Culturele Raad van de gemeente Lede. Maar langzaamaan verliest het internaat haar glans.

Het Gesticht besluit uiteindelijk de school op te doeken en sinds de jaren '70 staat het gebouw leeg.

Nadat het gebouw jarenlang stond te verkommeren en leeggeroofd werd, volgde in 2010 de sloop van de kapel en een aanpalende vleugel, wat tot (kleinschalig) internationaal protest leidde. En een duivenplaag in Lede. Op het vrijgekomen terrein zijn ondertussen serviceflats gebouwd.

Resterende ruïnes anno 2015

De gemeenteraad van Lede heeft op 11 september 2014 het licht op groen gezet om ook de oostelijke schoolvleugel met de kasteeltoren te slopen, ook al blijken de kelders volgens Het Nieuwsblad nog vol te zitten met industrieel erfgoed. De sloopvergunning hangt sinds begin 2015 uit aan het park en halfweg april is met de sloopwerken gestart.

De krant Het Laatste Nieuws schrijft dat er over de ruïnes van het Markizaat (het gebouw met het fronton en de zuilen) voorlopig met geen woord gerept wordt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Advertenties

In de kijker

Het mijnverleden van Sardinië

Komende evenementen over industrieel erfgoed in de agenda

Fietsen en wandelen over oude spoorlijnen via het RAVeL-netwerk

Leisteengroeves uitgeroepen tot werelderfgoed?

De verdwenen betoncentrale aan het Handelsdok in Gent

Kolenwasserij van Beringen

© 2003-2021 hullabaloo.be