Spookhuis Sas van Gent

Het spookhuis Sas van Gent werd in 1905 opgetrokken door architect Jozef August Jacobs in opdracht van de verderlop gelegen glasfabriek Saint Gobain

15 december 2005

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het grote herenhuis staat sinds de jaren zestig leeg en in de jaren negentig, toen een journalist van de krant De Morgen over het spookhuis schreef, is het de place to be voor spokenjagers.

Soldaat

Volgens de legende zou er in de Eerste Wereldoorlog een Duitse soldaat die deserteerde geëlektrocuteerd geraakt zijn. Het is deze arme stakker die nog steeds zou rondspoken aan de Poeldijk. Uit heel Europa en de VS komen spokenjagers naar de ruïne op zoek naar onverklaarbare verschijnselen.

Sloop in 2011

Het spookhuis werd eind februari 2011 het slachtoffer van haar eigen succes: buurtbewoners trokken naar de eigenaar van het spookhuis omdat de stroom bezoekers, ook 's nachts, te veel overlast zouden veroorzaken. Daarop besliste de eigenaar een sloopvergunning aan te vragen.

De heemkundige kring van Sas van Gent probeerde de sloop nog tegen te houden, diende een bezwaarschrift in en organiseerde een succesvolle internetpetitie. Daarop besliste de eigenaar de sloop voorlopig uit te stellen.

Maar begin maart, na een gesprek tussen de eigenaar, de buren en de Heemkundige Kring, wordt dan toch beslist het huis te slopen. Gesprekken met een geïnteresseerde koper draaien op niets uit, en het lot van het spookhuis wordt op vrijdag 18 maart 2011 definitief bezegeld met de sloophamer.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

In de kijker

Nieuw boek "Atlas van Vergeten België"

2021 Europees jaar van het spoor

Het hoofd van Lenin

Ontdek oude stroomcentrales

Stad Gent wil betoncentrale na de zomer slopen

Ontvang alle updates in je mailbox: schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2003-2020 hullabaloo.be